Volledig scherm
© anp

RIVM onderzoekt kunstgras Nieuwland

Het kunstgras op de voetbalvelden van ASC Nieuwland in Amersfoort wordt onderworpen aan een gezondheidsonderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Sinds een uitzending van televisieprogramma Zembla over de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen korrels op kunstgrasvelden, het rubbergranulaat, is daarover veel onrust bij clubs, ouders en spelers ontstaan. Sommige verenigingen sloten na de uitzending tijdelijk hun kunstgrasvelden voor wedstrijden.

Monsters
Het RIVM verricht testen op honderd velden in het land en neemt daarvoor monsters van de rubberen korrels. Met de bemonstering krijgen de onderzoekers van RIVM naar eigen zeggen een representatief beeld van de samenstelling. Op elk veld worden op zes plekken monsters genomen. Daarvoor wordt een liter granulaat met een stofzuiger opgezogen en in een fles meegenomen naar het laboratorium, waar de korrels worden geanalyseerd.

Het RIVM heeft een selectie gemaakt uit de lijst van verenigingen die op granulaat spelen en met die clubs een afspraak gemaakt voor de onderzoeken. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht.

Barneveld
Kunstgrasvelden op openbare speelplaatsen in Barneveld bevatten geen kankerverwekkend rubbergranulaat. Dat schrijft de gemeente Barneveld intussen in antwoord op vragen van de ChristenUnie. De kunstgrasvelden op openbare speelplaatsen zijn volgens het college deels met zand ingestrooid en deels niet ingestrooid.

Barneveld heeft wel het aanbrengen van nieuw rubbergranulaat op gemeentelijke kunstgrasvelden opgeschort tot de resultaten van het onderzoek van het RIVM bekend zijn.

Vooralsnog kan er op kunstgrasvelden wel worden gesport, maar het RIVM adviseert wel daarna te douchen en schone kleren aan te trekken om de risico's op blootstelling aan gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk te beperken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort