Volledig scherm
PREMIUM
Hans, cliënt van zorgorganisatie Philadelphia, had de eer als eerste kennis te maken met Phi. En wat gingen ze doen? Schaken natuurlijk. © Dik Nicolaï

Robot Phi helpt verstandelijk beperkten

ZORGROBOTPhiladelphia zet als eerste zorgorganisatie voor verstandelijk beperkten in Nederland een robot in bij de zorg voor hun cliënten. Robot Phi is sociaal, zelflerend, kan emoties en gezichten herkennen en draait op software die ontwikkeld is door cliënten, verzorgers en medewerkers.

Quote

Phi richt zich op het leren herkennen van emoties, om daar vervolgens op te reageren. Hoe meer aandacht Phi aan iemand besteedt, des te beter ze de cliënt leert kennen.

Xenia Kuiper, projectleider

Phi is 1.20 meter en komt uit Japan. De wit met paarse robot heeft een hoge aaibaarheidsfactor en een prettige vrouwenstem. Ze heeft grote ogen, een klein neusje en haar mond staat in een lach. Phi heet als standaard model 'Pepper', maar vanwege de aangepaste en gespecialiseerde software van Philadelphia is ze omgedoopt tot Phi. ,,Phi richt zich op het leren herkennen van emoties, om daar vervolgens op te reageren. Hoe meer aandacht Phi aan iemand besteedt, des te beter ze de cliënt leert kennen. Ze is dus zelflerend en past haar 'gedrag' aan op wie ze tegenover zich heeft. De afwas doet ze niet, maar Phi kan iemand helpen herinneren aan het innemen van medicijnen of het luisteren van muziek. Ze helpt cliënten in hun ontwikkeling, daagt ze uit en motiveert ze. Het geeft de cliënten een gevoel van zelfredzaamheid'', vertelt Xenia Kuiper, projectleider innovaties bij Philadelphia.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort