Volledig scherm
Ron Jagers op het dak van wereldrestaurant Dara. © AD

Ron Jagers demonstreert tegen verwijderen dakkunst

Video'Ondanks alles strijdt het ideële tegen het materiële'. Ron Jagers schreeuwde vanochtend zijn woede over het voornemen het kunstwerk op het dak van Dara te verwijderen van zich af. Gewapend met toeter en megafoon en gestoken in feloranje kostuum, liep hij de omgeving van het Eemplein af.

Ook klom hij het dak van het wereldrestaurant op, waar het kunstwerk staat. Jagers trok de stad in om zijn Facebookactie, die hij vorige week startte, kracht bij te zetten. De pagina Behoud het Amersfoorts gedicht verwierf binnen drie dagen 1500 medestanders. Van de gemeente moet het doek weg, omdat er geen vergunning voor is aangevraagd en er over een 'verpest uitzicht' is geklaagd.

Uitspraken

Quote

Een inwoner die 160 meter verder weg woont hecht minder waarde aan dit kunstwerk dan aan een blik met zijn fototoestel met telelens

Ron Jagers

Onbestaanbaar, vindt Jagers, zelf beeldend kunstenaar. ,,Een inwoner die 160 meter verder weg woont hecht minder waarde aan dit kunstwerk dan aan een blik met zijn fototoestel met telelens." Het felgekleurde pak is de Amersfoorter niet vreemd. Jagers is voorzitter van de Prins Bernhard Fanclub, een ludieke actie waarin hij allerlei vreemde inspecties uitvoert. Ook hierbij draagt hij het oranje kostuum.

Dat de Facebookactie inmiddels 1500 'likes' heeft verworven, had Jagers nooit verwacht. Tot een reactie van het gemeentehuis, is het volgens hem helaas nog niet gekomen. ,,Ik heb wel de lange brief waarin ik mijn afschuw uitspreek over de plannen, naar het stadhuis gestuurd." Aanstaande zaterdagochtend om 11 uur wordt in het Eemhuis een debat gehouden over de kwestie, georganiseerd door enkele Amersfoorters.

Het object, een kunstwerk van Kevin van Braak, werd in 2012 geplaatst op het dak van het restaurant aan de Grote Koppel, aan de Eemhaven. Op de stellage zijn sindsdien verschillende uitspraken verschenen. Tot voor kort stond er 'Wat open jij voor mij als ik voor jou dicht," een gedicht van voormalig stadsdichter Cees van Weerd.

Lees ook: Facebookactie voor behoud van spreuk op dak Dara.

Bekijk hieronder hoe Ron Jagers actievoert op het dak van Dara.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort