Volledig scherm
© AFP

Rookverbod in bushokje? Syntus heeft het laatste woord

De gemeente gaat kijken of het mogelijk is een rookverbod af te (laten) kondigen voor wachtenden in bushokjes. Een sigaret opsteken op het Stadhuisplein, dat mag voortaan sowieso niet meer. 

Dat is het gevolg van een besluit vanavond op het stadhuis. Volgens Denk-fractievoorzitter Tahsin Bülbül, geestelijk vader van het plan voor het rookvrije plein en bushokjes, moet de gemeente in ieder geval op eigen terrein het goede voorbeeld geven in de strijd tegen de sigaret.

Bushokjes zouden volgens ook rookvrij moeten zijn omdat je, net als treinreizigers op perrons, als buspassagier geen keuze hebt dan in de buurt van het hokje staan. ,,Hierdoor wordt je gedwongen mee te roken”, stelde de voorman van de eenmansfractie gisteren in deze krant.

Volledig scherm
Roken op het Stadhuisplein mag in de toekomst niet meer. © AD

Voor het Stadhuispleinvoorstel kreeg hij bij álle 39 raadsleden de handen op elkaar. Voor zijn bushokjesplan kreeg hij tegenstand van het CDA, de PvdA en Lijst Molenkamp. De reden: de hokjes zijn niet van de gemeente, en dus gaat die er niet over. ,,De bereidheid om hier met busvervoerder Syntus over in gesprek te gaan is er zeker, maar alles staat of valt dus met de medewerking”, aldus verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer).

Wie overigens een peuk opsteekt op het Stadhuisplein, krijgt geen boete: wettelijk gezien kunnen er alleen borden worden geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort