Volledig scherm
Fietsers rijden in twee richtingen over Rotonde 6 en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. © Saskia Berdenis van Berlekom

Rotonde 6 in Vathorst krijgt geen verkeerslicht

De als gevaarlijk geldende rotonde 6 in Vathorst krijgt geen verkeerslichten om fietsers een veiligere doorgang te bieden. De doseerlichten zouden leiden tot opstoppingen op de Laakboulevard en de situatie alleen maar verergeren, stelt de gemeente Amersfoort.

Rotonde 6 geldt al vanaf de oplevering in 2010 als een van de gevaarlijkste plekken in de Vinex-wijk. De grootste problemen doen zich voor in de ochtend en halverwege de middag, als honderden leerlingen van drie basisscholen, deels vergezeld door ouders, over het fietspad in twee richtingen het verkeersplein passeren.

Net als op de beruchte rotonde bij het Eemplein worden de fietsers die van links komen op rotonde 6 vaak over het hoofd gezien door automobilisten met veel bijna-aanrijdingen en soms ongelukken tot gevolg. De gemeente Amersfoort beloofde de verontruste scholen en ouders in 2016 een proef met een doseerlicht dat op rood springt voor de auto’s op de Laakboulevard als er fietsers naderen.

Die pilot gaat niet door, meldt verkeerswethouder Hans Buijtelaar nu, omdat experts het effect op de veiligheid in twijfel trekken. Een tweede argument tegen het doseerlicht is de vrees voor extra opstoppingen tijdens de ochtend- en avondspits op de overbelaste rondweg. Het verslechtert de doorstroming en komt de verkeersveiligheid uiteindelijk niet ten goede, concludeert Buijtelaar.

De gemeente zoekt het in minder verstrekkende maatregelen, zoals de verbreding van een deel van het fietspad en opstelruimten voor één auto tussen het fietspad en de rotonde.

De verkeersafdeling verwacht dat de ingrepen afdoende zijn, ook omdat de piekdrukte op rotonde 6 met de invoering van wisselende begin- en eindtijden van de scholen is verminderd.

De Marke

Op basisschool De Marke - met achthonderd leerlingen de grootste van de drie - wordt opgemerkt dat dit in het nieuwe schooljaar anders kan liggen. De Marke gaat dan net als De Gondelier en De Vuurvogel aan de andere kant van rotonde 6 over op een continurooster, waardoor mogelijk opnieuw overlap ontstaat. ,,Hopelijk kijkt de gemeente ook vooruit naar dit soort zaken’’, reageert een medewerkster.

,,Volgens ons is het fietspad in twee richtingen het echte probleem. Automobilisten die hier niet elke dag rijden, rekenen niet op de kinderen die van links komen. Daar gaat het mis. Met een fietspad om de rotonde in één richting heb je dat niet.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort