Volledig scherm
PREMIUM
© Saskia Berdenis van Berlekom

'Rouwstoet niet wegmoffelen uit de samenleving'

carrièreswitchVan makelaar tot begrafenisonder­nemer. Een niet gebruikelijke carrièreswitch, maar Hans Meijerink maakte hem vijf jaar geleden met succes. Reden voor een feestje.

Uitvaartverzorger Hans Meijerink (49) huurde daarvoor de Sint Franciscus Xaveriuskerk af. Ruim driehonderd mensen bezochten het muzikale feest met onder anderen het ensemble Holland Baroque en trompettist Eric Vloeimans. Hij bedankte tijdens het lustrumconcert iedereen die hem de afgelopen vijf jaar het vertrouwen gaf.

Meijerink houdt van klassieke muziek, opwekking en hij zong in koren. Dergelijke muziek kan ook heel prima klinken op een uitvaart. ,,Een trompettist bij het graf of een harpist in de kerk. Dat klinkt mooier dan op cd'', zegt hij.

Makelaar
Hij was vroeger makelaar, maar had het niet meer naar zijn zin. Hij miste het zorgen voor mensen. Toen zijn vader overleed en de verschillende uitvaartleiders niet van elkaar wisten wat ze deden, dacht hij: dat kan ik beter. 'Jij moet in de uitvaartbranche gaan werken', had een dominee al tegen hem gezegd toen hij 23 jaar was. Toen hij zes jaar geleden de kans kreeg, waagde hij de sprong in het diepe.

In zijn eerste jaar deed hij slechts drie uitvaarten. Inmiddels heeft hij 248 families bijgestaan. Het draait om vertrouwen, stelt hij. ,,Ik dien het belang van de nabestaanden, stel families gerust door er gewoon te zijn. Nabestaanden zijn verdrietig en in verwarring na een overlijden. Ik moet zakelijk zijn, maar vraag niet meer geld dan nodig. De aanneemsom staat vast, maar verder maak ik geen winst op de bloemen, kist, rouwauto'', zegt hij.

Afscheidskamer
Het vraaggesprek vindt plaats in Afscheidshuis de Poort naast de oude algemene begraafplaats aan de Soesterweg. In het gebouw is een afscheidskamer ingericht met woonkamer én keukentje. ,,De overledene kan hier worden opgebaard. Niet iedereen wil een kist in zijn eigen huis hebben staan.'' Een passende uitvaart kan troost bieden, weet hij. Het afscheid van een vaste klant van Long John's Pub, naast de Onze Lieve Vrouwentoren, vond plaats vanuit de pub. De rouwauto reed onder de toren langs, voor de pub stond een erehaag. ,,De dood hoort bij het leven. We hoeven een rouwstoet niet weg te moffelen uit de samenleving.''

De dood komt meer en meer uit de taboesfeer. Mensen leggen hun uitvaartwensen bij leven al vast bij Meijerink. ,,Afgelopen januari interviewde ik een 66-jarige man over zijn uitvaart. Maanden later werd hij dood aangetroffen op zijn vakantieadres in Oostenrijk. De familie was uiteraard overstuur. Ik kon de ergste stress wegnemen door kenbaar te maken dat hij dingen had geregeld.''

Emotioneel
Tijdens het interview kan hij ieder moment worden weggeroepen als er iemand overlijdt. Vakantie zit er dan ook vaak niet in. Meijerink heeft een speedboot in de haven van Spakenburg liggen. ,,Tijdens gesprekken met nabestaanden zie ik het verdriet. Ik ben best emotioneel, maar ik kan daar buiten blijven. Op het water waait alles van me af.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort