Volledig scherm
Tijdens een eerdere tocht, deden de deftige heren Amersfoort aan. Dit jaar is de stad ook een echte vertrek- en aankomstplaats. © Peter Putters

Ruim honderd gestylede mannen op ronkende motoren door Amersfoort

De wegen in en om Amersfoort worden op 29 september het decor voor een historische stoet van ‘deftige heren op klassieke motoren’. 

Deze The distinguished gentleman’s ride is overgewaaid uit Australië. De tocht gaat voor het eerst in Amersfoort starten én finishen.

De motorrit onderscheidt zich door zijn traditionele karakter. De ‘coureurs’, onder wie ook dames, gaan gekleed in ouderwetse en deels vooroorlogse kostuums, tweed jasjes, ze dragen brogues schoenen, klassieke strikken, passende manchetknoppen, krulsnorren en baarden. Velen zijn getooid met ouderwetse motorhelmen en –brillen.

De deelnemers rijden uiteraard op klassieke modellen van merken als Triumph, Ducati en Harley Davidson, maar ook brommers van merken als Kreidler worden toegelaten. Voor de fijnproevers: onder de gemotoriseerde tweewielers zijn Café Classics, Old School Choppers, Bobbers en Scramblers.

Tuffen

Toeschouwers en bewoners langs de route hoeven geen angst te hebben voor donderend geraas van brullende motoren die voorbijtrekken. De deelnemers aan de tocht houden zich keurig aan de maximumsnelheid. Sterker, ze tuffen op hun gemak in een tempo van maximaal 30 kilometer over de regionale wegen. Dat heeft de internationale organisatie zo vastgelegd in de regels, opdat het publiek ook de tijd krijgt de deftige heren op hun motoren te kunnen aanschouwen. Met die matige snelheden is het de rijders mogelijk onderweg een pijp te roken.

De ‘deftige herenrit’ is vijf jaar geleden niet alleen uit liefhebberij ontstaan, maar heeft ook een belangrijk doel want de tocht is bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen, en voor de bestrijding van ziektes en aandoeningen zoals prostaatkanker. Deelnemers zamelen daarvoor donaties in van sponsors.

Bedenker Mark Hawwa uit Sydney wilde met de tocht vooral ook de vintage motorrijders verenigen. Inmiddels wordt de tocht in meer dan zevenhonderd steden in zo’n 110 landen gereden. Alle ritten zijn op dezelfde dag.

Voor de versie van Amersfoort waar de rit bij een vorige editie al eens doorheen kwam, hebben zich inmiddels al meer dan honderd deelnemers aangemeld. De start en finish zijn op het Lieve Vrouwekerkhof. De route heeft een lengte van zo’n 50 kilometer en voert dwars door Amersfoort, Hoogland-West, een deel van Hoevelaken en Leusden.

De Amersfoortse initiatiefnemers verwachten dat op 29 september om één uur ’s middags uiteindelijk zo’n honderdvijftig rijders aan de start zullen verschijnen aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren. De Amersfoortse organisatie zorgt zelf voor de verkeersregeling.

Prostaatkanker

Ze rekenen erop dat de optocht veel bekijks gaat trekken. Inmiddels hebben de ingeschreven deelnemers al ruim tienduizend euro ingezameld. De donaties gaan direct naar de bestrijding van mannen-aandoeningen zoals prostaatkanker.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort