Volledig scherm
Screenshot uit uitzending van Nieuwsuur over islamitisch onderwijs op salafistische moskeescholen. © Nieuwsuur

‘Salafistische aanjagers bij moskee in Amersfoort’

Bij de Moskee Tawhid in Amersfoort geven predikers les die de nationaal coördinator terrorisme en veiligheid beschouwt als ‘salafistische aanjagers’. 

‘Zulke predikers benadrukken in de lessen aan jongeren tegenstellingen met andersdenkenden, waardoor ze kunnen bijdragen aan verspreiding van extremistische ideeën’.

Dat meldt de gemeente Amersfoort op basis van onderzoek naar aanleiding van vragen van VVD-raadslid Jelle Hengeveld. Die werd gealarmeerd door mediaberichten dat onder andere in Amersfoort tijdens koranlessen extremistisch gedachtegoed zou worden verspreid dat indruist tegen de democratische waarden en aanzet tot haat en intolerantie tegen de samenleving. In schoolboeken die op ‘koranscholen’ werden gebruikt, werd een intolerante boodschap verkondigd. 

Radicalisering

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kunnen lessen van de predikers ingaan tegen integratie van moslims in de Nederlandse samenleving, en aanzetten tot polarisatie en radicalisering van jongeren.

De koranlessen aan de Moskee Tawhid zijn voor de gemeente reden tot zorg. Maar het college van b en w benadrukt dat de leiding van de Moskee Tawhid zelf direct na de berichtgeving van dagblad NRC en tv-programma Nieuwsuur heeft laten weten openheid van zaken te geven. Sindsdien is de gemeente met het moskeebestuur in gesprek.

Het college wijst erop dat salafistisch onderwijs niet bij wet is verboden, en niet per definitie een intolerante of gevaarlijke religieuze stroming is.

Amersfoort kent vijf Koranscholen die zijn verbonden aan de moskeeën. Daarmee niet gezegd dat daar les wordt gegeven of lesmateriaal wordt gebruikt dat aanzet tot haat en onverdraagzaamheid, en kinderen opzet tegen de samenleving. ‘Het is ook niet aan het college van b en w om te oordelen over eventuele strafbaarheid of onrechtmatigheid van salafisme’.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort