Volledig scherm
© Cees Wouda

Schade aan woningen door sloop Lichtenberg

Vijf tot zes woningen in de directe omgeving van het voormalige ziekenhuis De Lichtenberg hebben schade opgelopen als gevolg van de sloop.

Volgens omwonenden ging sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde in de verschillende fases van de ontmanteling van het voormalige ziekenhuis op de Berg tamelijk lomp te werk. Het dumpen van zware brokstukken in containers zou veel trillingen hebben veroorzaakt, net als het aanstampen van de later opgebrachte grond.

Bij vijf van de zes woningen valt de schade volgens de bewoners wel mee. Daar gaat het vooral om kleine scheurtjes in achtergevels. Mogelijk nemen ze de reparatie daarvan voor eigen rekening. Dat zou makkelijker en sneller zijn dan het aansprakelijk stellen van de sloper of de opdrachtgever.

Bij één woning is de situatie ernstiger. Hier is een groot deel van de woning ontzet, vermoedelijk door verzakking van een grondlaag. Er is een duimendik schaderapport opgesteld van alle schade aan deze woning. De sloper zal aansprakelijk worden gesteld. Een schadebedrag is nog niet bekend.

Voor aanvang van de sloop van het ziekenhuis is de situatie van de woningen rond het terrein nauwkeurig in kaart gebracht. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Jacob Catslaan, Huijgenslaan en Vondellaan. Door deze zogeheten nulmeting kan naderhand precies worden vastgesteld welke schade aan de woningen is ontstaan door de sloopwerkzaamheden.

Aansprakelijkheid

De gemeente Amersfoort is opdrachtgever van de sloop, maar aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg hiervan. Bewoners met schade heeft zij doorverwezen naar sloper Boverhoff. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit contractueel vastgelegd. Een woordvoerder van Boverhoff kon vanochtend niet bevestigen dat claims van omwonenden contractueel voor zijn rekening komen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort