De ontwikkelingen langs de Eem in Amersfoort inspireerden schilder Floris Schrijver tot een tweeluik; dit schilderij verbeeldt een dreigende toekomst.
Volledig scherm
De ontwikkelingen langs de Eem in Amersfoort inspireerden schilder Floris Schrijver tot een tweeluik; dit schilderij verbeeldt een dreigende toekomst. © Floris Schrijver

Schilderij schetst dreigende toekomst Eem

De ontwikkelingen en nieuwe bouwplannen rond de Eemhaven inspireerden de Amersfoortse schilder Floris Schrijver tot een klein tweeluik over dit onderwerp.

De huidige situatie.
Volledig scherm
De huidige situatie. © Floris Schrijver

Het eerste schilderij is een afbeelding van de Eemhaven zoals die er nu nog bij ligt. Vanaf de Kwekersbrug zien we de Koppelpoort , de historische schepen in de haven, de markante fabrieksschoorsteen van de voormalige Rohm and Haasfabriek en het silhouet van de Onze Lieve Vrouwetoren. Floris Schrijver zet daar een toekomstbeeld tegenover dat ronduit dreigend is. Vanuit hetzelfde perspectief wordt de gehele westzijde van de Eemhaven nu gedomineerd door de hoogbouw op het terrein van De Nieuwe Stad, oftewel de voormalige Prodent-fabriek. De toren wordt compleet aan het zicht onttrokken en de industriële wand van Prodent, Rohm and Haas en de spaceboxen aan de Eem wordt nietig in de slagschaduwen van de nieuwe hoge gebouwen op de achtergrond.

Poll

Hoogbouw langs de Eem?

  • Ja (22%)
  • Nee (78%)
315 stemmen

De schilderingen refereren aan de discussie die op dit moment wordt gevoerd over de toekomst van de Eemhaven. Het braakliggende grindterrein aan de voet van het Eemplein wordt bebouwd met een appartementencomplex en ook voor de plek van de spaceboxen ligt nu een hoogbouwplan klaar.

Verschillende belangengroeperingen, zoals Vrienden van de Eemhaven, protesteren flink tegen deze ontwikkeling. Afgelopen dinsdag deden ze op het stadhuis nog hun beklag over het 'spaceboxenterrein', waar een toren van 27 meter hoog moet verrijzen. Ook de oppositiepartijen in de gemeenteraad voelen hier niets voor, bleek tijdens deze bijeenkomst.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort