Volledig scherm
Op elk oorlogsgraf van begraafplaats Rusthof brandde op Kerstavond een kaarsje. Binnenkort kan er in de avonduren een theatrale audiotour worden gemaakt. © MFG-imaging

Scholieren Atrium krijgen rol bij audiotour
op Russisch Ereveld in Leusden

Negen leerlingen van de Amersfoortse scholengemeenschap ’t Atrium krijgen een rol in de theatrale audiotour LICHT op het Sovjet Ereveld in Leusden.

De scholieren begeleidden de bezoekers na zonsondergang naar een specifieke plek op het Ereveld. Ze doen dat met subtiele bewegingen en een vermoeden van taal, zegt theatermaker Jacqueline Kerkhof van Stichting Laudio. ,,Met behulp van woorden die door de bezoekers waarschijnlijk niet te verstaan zijn, zoals wij de Sovjet-soldaten destijds evenmin konden verstaan.”

Kerkhof heeft de negen pubers - Sofie van der Sluis uit Soest, Sterre Hendriks uit Hoogland, Katie Muller en Maya en Anna Crabtree uit Leusden, en de Amersfoorters Jacinda van der Kuilen, Ayle Hartman, Laurens van Hofslot en Noor Bannink - al verscheidene keren getraind. ,,We hebben eerst het verhaal verteld van al die 865 jonge mensen op het Sovjet Ereveld en dat maakt veel indruk. Het raakt ze dat die jongens zo ver van huis begraven liggen.” Kerkhof vindt het fijn om met de scholieren, waarvan de jongste twaalf en de oudste zeventien is, te werken. ,,Ze zijn op een mooie manier nieuwsgierig en gedreven. Ze dragen ook hun eigen ideeën aan. Mede daardoor staan ze er vooral ook als zichzelf.”

De Stichting Sovjet Ereveld en ’t Atrium werken al langer samen. Leerlingen van ’t Atrium plaatsen jaarlijks op 9 april kaarsjes tijdens de herdenking van de executie van 77 Sovjetsoldaten. ,,We hopen meer jongeren en meer scholen te betrekken bij het levend houden van de nagedachtenis aan deze oorlogsslachtoffers’’, zegt voorzitter Alex Engbers.

De eerste audiotours vinden plaats in de avond van 28 februari. Tot en met 17 maart zijn er nog zeven avonden waarop de voorstelling kan worden bezocht.  

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort