Volledig scherm
Joeke en Levi: Lili en Howick moeten blijven. © videostill

Scholieren in actie voor Lili en Howick: Zwarte kleding totdat ze mogen blijven

Scholieren uit het Zeeuwse Goes komen in actie voor Lili (12) en Howick (13) uit Amersfoort, die het land uit moeten. Ze roepen alle schoolgaande kinderen op om iedere dag zwarte kleding te dragen, net zo lang totdat het besluit tot uitzetting wordt teruggedraaid.

Lili en Howick zijn twee Armeense asielkinderen die in Nederland zijn opgegroeid. Hun moeder maakte vandaag bekend dat de twee zijn ondergedoken en op een veilige plek zijn ondergebracht. ,,Ik hoorde vorige week van professor Erik Scherder dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen ­omdat hun kans op herstel hier nul is’’, schrijft de 37-jarige Armina Hambartsjumian in een brief.

Afgelopen maand bepaalde de Raad van State dat Lili en Howick terug moeten naar hun geboorteland, waarnaar hun moeder Armina vorig jaar al is uitgezet. Armina werd vorig jaar in haar eentje uitgezet, omdat haar kinderen toen ook waren ondergedoken. De Dienst Terugkeer en Vertrek is van plan de kinderen zaterdag op het vliegtuig naar Armenië te zetten.

In de video hieronder doen Joeke en Levi een oproep aan alle kinderen om zwarte kleding te dragen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort