Volledig scherm
© AD

Scholieren tweede bij innovatieprijs met kraandynamo

Twee leerlingen van Openbaar Lyceum Amersfoortse Berg zijn met hun kraandynamo op de tweede plaats geëindigd van de landelijke Junior Innovation Challenge.

Casper Osendarp en Guido Spies bedachten begin dit schooljaar de kraandynamo. Samen volgen ze op de Amersfoortse Berg het bétaprogramma voor brugklassers, waarbij ze de gelegenheid kregen meer te doen aan de Junior Innovation Challange. Dat is een wedstrijd waarbij jongeren tussen de 10 en 16 jaar worden uitgedaagd om na te denken over technologische toepassingen.

Stuwdam

,,We zijn dus tweede geworden met onze kraandynamo’’, zegt de 12-jarige Casper Osendarp. Het basis-idee kwam van zijn maat Guido die op vakantie een stuwdam had bezocht waar stromend water omgezet wordt in schone energie.

,,In Nederland heb je geen bergen waar water vanaf stroomt, dus gingen we op zoek naar ander stromend water. Zo kwamen we uit bij een kraan’’, legt Casper uit.

De dynamo bevindt zich in hun uitvinding onder het afvoerputje van de kraan en wekt bij het handen wassen stroom op. ,,Het afvalwater wat normaal nutteloos wegstroomt wordt hierdoor nuttig gebruikt.’’

Het Amersfoortse duo eindige afgelopen vrijdag op een tweede plaats. Zeshonderd inzendingen uit het hele land deden mee.

,,We waren al doorgedrongen tot de top-10, maar toch was het spannend. Gelukkig ging de presentatie goed.’’

De Indiase afdeling van het internationale bedrijf Tata Steel heeft interesse getoond in de dynamokraan en wil met de jongens het idee verder uitwerken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort