Volledig scherm
De woning waar het drama zich afspeelde ligt pal tegenover de school van de kinderen © AD

School rouwt om vermoorde moeder uit Hoevelaken

Huilend zochten de moeders op het schoolplein donderdagochtend troost bij elkaar, terwijl ze hun kinderen afzetten bij basisschool 't Blokhuus in Hoevelaken. De school staat pal tegenover het huis waar zich woensdagavond het gezinsdrama afspeelde en moeder Victoria Retsjkina (39) vermoedelijk door haar ex-man werd vermoord.

Iedereen kende wel één van de kinderen. Met betraande gezichten proberen de ouders op het schoolplein vat te krijgen op wat er zich de avond daarvoor had afgespeeld in het rijtjeshuis aan de overkant. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Na alles wat de kinderen en de moeder in het verleden hebben meegemaakt? Het dorp is in rep en roer. ,,Dit soort dingen gebeurt hier niet."

De kinderen zitten allemaal op 't Blokhuus, verspreid over de groepen 1 tot en met 8. Haar oudste dochter uit een eerder huwelijk woont niet meer thuis.

Velen van de moeders kenden ook Victoria. Directeur Jos Berens heeft de ouders in alle vroegte bijgepraat, vertelt hij met een brok in de keel. ,,Het is vréselijk. Ik heb er bijna geen woorden voor. Ouders leven mee, maar er is ook ongerustheid over de veiligheid van hun eigen kinderen. Dat soort emoties komt los. We kunnen terugvallen op een deskundige van de GGD. Verder blijven we de ouders zo goed mogelijk informeren. Niemand is nu gebaat bij onduidelijkheid en halve waarheden,'' aldus de directeur.

Op Facebook worden vlak na de bekendwording van de moord op Victoria honderden steunbetuigingen geplaatst. Velen lijken een van de vijf kinderen te kennen. De opmerking 'mijn kind zat bij een van de kinderen in de klas' is vaak te horen. Maar ook buurtgenoten die Victoria recent nog zagen, reageren vol afschuw. ,,Ik zag haar gisteren nog lopen in het dorp en ik dacht wat ziet ze er vrij uit," schrijft een Hoevelaker. Een ander schrijft: ,,Gisteren zag ik haar nog bij het hek staan op het plein. Die mooie vrouw en haar prachtige kinderen."

Quote

Gisteren zag ik haar nog bij het hek staan op het plein. Die mooie vrouw en haar prachtige kinderen

Buurtbewoner

Kaarsjes
Er werd op internet geopperd bloemen en kaarsjes bij het huis aan de Frans Tromplaan te leggen, maar woensdag lag er nog niets bij de zwarte schermen die de politie rondom het rijtjeshuis plaatste.

Ook werd op de facebookpagina Inwoners van Hoevelaken het idee geopperd om zaterdag tijdens de jaarlijkse lampionnenoptocht in het dorp een stille tocht voor Victoria te houden. Volgens Coos van Rijswijk van de Oranjevereniging Hoevelaken zal dit echter niet gebeuren. ,,We hebben juist besloten de route aan te passen en het huis tijdens de tocht uit respect te mijden. We slaan een straat eerder af, maar als we het laatste stuk van de Frans Tromplaan lopen, dan zullen we geen muziek spelen."

Burgemeester Renkema van Nijkerk heeft met afschuw gereageerd op het familiedrama in Hoevelaken, dat deel uitmaakt van zijn gemeente. Hij zei 'diep geschokt' te zijn. Volgens Renkema zijn de kinderen van de omgebrachte vrouw op een veilige plek ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort