Volledig scherm
Het bedrijventerrein van Rova aan de Nijverheidsweg-Noord. © AD

Schooltje vecht tegen groter chemiedepot

Hoe gevaarlijk is het chemische afval dat wordt opgeslagen in het Regionaal Depot Chemisch Afval aan de Nijverheidsweg-Noord voor de gehandicapte kinderen van de nabijgelegen particuliere school Het Plein? Over die lastige vraag boog de bestuursrechter in Utrecht zich gisteren.

De gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht waren door de school voor de rechter gesleept. De school die gespecialiseerd is in kinderen met handicaps en stoornissen, is gevestigd in een voormalige autoshowroom aan de Nijverheidsweg. Aan dezelfde straat op bedrijventerrein Isselt zit het gedeelde chemische depot van de gemeente en een bedrijf.

Inwoners van Amersfoort kunnen met klein chemisch afval ook terecht bij het depot op het Rova-terrein. Het depot is sinds kort gesplitst. Het wordt ook gebruikt door een commerciële onderneming.

Rattengif
Dat bedrijf haalt chemisch afval, bijvoorbeeld rattengif, op bij bedrijven. Dat is een groeiende markt en het depot breidt uit. De school maakt zich zorgen om de veiligheid van haar kinderen . Het depot toonde zich bereid om samen met de school een veiligheidsplan op te stellen.

Fout
De gemeente had een fout gemaakt in het bestemmingsplan. Het was in theorie niet meer mogelijk om op die plek chemisch afval op te slaan. Daarop richtte de jurist van de school zijn pijlen. De gemeente Amersfoort heeft die fout gerepareerd met een vergunning. En als dat niet voldoende zou zijn, dan is het overgangsrecht van toepassing. Want het bedrijf zit al 150 jaar op die plek. Vroeger haalde het bedrijf de poep op in de gemeente Amersfoort.

Ook maakte de school zich zorgen over lawaai. Maar in Amersfoort mag je op een industrieterrein zo veel lawaai maken als je kunt. Daarbij vindt de gemeente ook dat de school niet kan klagen, omdat de school zestig meter bij het depot vandaan zit. De uitbater van het depot had voor de zekerheid geluidsmetingen laten doen. Op de zitting werd duidelijk dat de school geen last heeft van lawaai.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort