Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens een wandeling over de hei vertelt Babs van den Bergh (vooraan) over de dood van haar echtgenoot. René Gudde, voormalig denker des vaderlands. © Sjaak van de Groep

Schoonheid van het leven schuilt in de eindigheid

Filosoferen Omarm je het lot?, vroeg grote denker Nietzsche zich af. Dat was ook het thema op de Inspiratiedag van de School voor Wijsbegeerte.

'Het beest van de dood in de bek kijken.' Het waren de woorden van wijlen denker des vaderlands René Gude, die wist dat zijn einde naderde en de filosofie gebruikte als baken van rust voor zichzelf en voor anderen.

Ina van der Meulen (43) begrijpt die zin als geen ander. Zij kreeg in 2013 te horen dat ze een niet operabele kwaadaardige hersentumor had en ongeneeslijk ziek was. Door het humeurmanagement van Gude toe te passen, wist ze haar verdriet om te zetten in acceptatie.

,,De schoonheid van het leven bevindt zich in de eindigheid. Hoe ga je om met chronisch ziek zijn? Leef je van scan naar scan of haal je kracht uit jezelf?," zegt ze terwijl ze haar hand op haar hart legt. Ze koos voor het laatste en richtte met Gert Willem Haasnoot LevenXL op, een stichting die volgens Van der Meulen de rollen omdraait. ,,De gezonde mens wordt door de zieke gecoacht. Dat inspireert beiden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort