Volledig scherm
Plaatsing van de twee keien. © AD

Schotse keien hebben hun plekje in Vathorst

De twee keien die Vathorst in september 2015 cadeau kreeg van het Cairngorms National Park in Schotland, hebben na 1,5 jaar tóch een plekje in de wijk.

Eind januari kreeg Dannis van der Heiden, een van de initiatiefnemers, te horen dat de twee keien van elk 6 ton binnen twee weken een nieuwe plek moesten krijgen. Anderhalf jaar eerder waren de keien van het Schotse natuurpark naar Nederland overgebracht, maar sindsdien lagen ze opgeslagen in een loods.

Van der Heiden begon met een poll via Facebook waarin hij Amersfoorters vroeg of zij vonden dat de keien een plek in Vathorst verdienden. Daarop kwamen in vier dagen 577 reacties. 528 respondenten vonden dat de twee keien een plek in Vathorst moesten krijgen, de overige 49 waren tegen de plaatsing.

De enquête moest Van der Heiden op verzoek van de gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst uitvoeren 'omdat plaatsing van de keien niet slechts het initiatief kan zijn van een paar mensen, maar breder gedragen moet worden onder de inwoners van Vathorst'.

Aan de hand van de uitslag van de poll kreeg Van der Heiden het bericht dat het OBV met hem verdere afspraken wilde maken over de plaatsing. Het idee van de initiatiefnemers achter de twee Schotse keien is Vathorst meer bij het centrum te laten horen. 

De keien van elk 6 ton liggen langs de A28.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort