Volledig scherm
Groot Schutterhoef in Leusden staat er verlaten en geblakerd bij. © AD

Schutterhoef wacht op betere tijd

De roodwitblauwe wimpel wappert onaangedaan aan de vlaggenstok, maar verder valt er weinig vrolijks te melden over het trotse huize Groot Schutterhoef in Leusden. Een maand na de uitslaande brand ligt de villa langs de Arnhemseweg er nog altijd geblakerd en verlaten bij.

De twee gezinnen die er woonden tot 22 januari, de dag dat de rieten kap van Groot Schutterhoef vlam vatte, hebben voorlopig elders op landgoed Den Treek-Henschoten onderdak gevonden. Ze kunnen pas gaan denken aan de wederopbouw en terugkeer als de verzekeringsmaatschappijen hun werk hebben afgerond. Het zwaar gehavende landhuis mag tot die tijd niet worden betreden en ook niet worden afgedekt tegen de elementen.

Groot Schutterhoef, dat vanaf de Arnhemseweg goed te zien is voor langsrijdende automobilisten en fietsers, viel in haar 100-jarige historie één keer eerder ten prooi aan de vlammen. Het oorspronkelijke landhuis uit 1919 brandde in 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, tot de grond toe af. Een woning bij de villa en het houten landhuis Klein Schutterhoef bleven gespaard.

Een jaar later al gaf de landgoedfamilie twee architecten de opdracht op de plek van het verwoeste Groot Schutterhoef een nieuw gebouw te ontwerpen. Het uit de as herrezen landhuis in vooroorlogse Engelse stijl kreeg de functie van een bejaardenpension. Het deed daarna achtereenvolgens dienst als verzorgingshuis, onderkomen voor Montessori-onderwijs en tehuis van de stichting Philadelphia voor mensen met een beperking. Nadat Philadelphia de villa verliet in 2015 kochten twee gezinnen Groot Schutterhoef als een te splitsen woonhuis. De verbouwoperatie was goed en wel achter de rug toen een maand geleden de vlammen uit het dak sloegen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort