Volledig scherm
De bedoeling van de vierjaarlijkse scoutingontmoeting is dat de deelnemers in aanraking komen met elkaars culturele achtergrond. © Liam Painter

Scouts uit de regio reizen af naar de Wereld Jamboree in Amerika

Een groep van 36 scouts uit Amersfoort, Soest, Doorn en Zeist reist morgen met hun vier begeleiders af naar de Verenigde Staten voor de Wereld Jamboree, het internationale scoutingkamp dat eens in de vier jaar wordt gehouden. Er doen ruim 40.000 scouts mee uit meer dan 150 landen.

,,Het is een kans die je maar één keer krijgt om met zo’n leuke groep naar Amerika te gaan’’, zegt de 15-jarige Femke Huis in ’t Veld uit Amersfoort, die sinds haar 8ste op scouting zit.

Vriendin Didi Doldersum, ook 15 en ook uit Amersfoort, kijkt ernaar uit leeftijdsgenoten uit alle delen van de wereld te gaan ontmoeten. ,,Dat wordt écht bijzonder.’’

Alle internationale troepen hebben namen gekregen die verwijzen naar dingen die kenmerkend zijn voor het land van herkomst. Zo is er een Nederlandse troep Hagelslag, een troep Poffertjes en een troep Rookworst.

,,De namen zijn echt supergrappig’’, aldus Femke. In totaal nemen negentien Nederlandse troepen deel aan de Wereld Jamboree. Dat zijn bijna duizend scouts.

Raften

De bedoeling van de vierjaarlijkse scoutingontmoeting is dat de deelnemers in aanraking komen met elkaars culturele achtergrond. Zo gaan de scouts met elkaar de natuur in bijvoorbeeld om te raften. ’s Avonds is er tijd voor muziek en spelletjes.

,,Contact staat centraal tijdens deze reis. Iedereen krijgt een bandje om met een chip erin. Als je twee bandjes tegen elkaar houd, worden de persoonsgegevens van de scouts uitgewisseld’’, zegt Karen Schellens (30) uit Bennekom, die voor de tweede keer meegaat als begeleidster. ,,De ontwikkeling de deelnemers in zo’n week doormaken, is geweldig. Ze gaan echt van puber naar wereldburger.’’

Voorbereid

Voorafgaand aan hun vertrek hebben de scouts zich voorbereid op hun reis. Zo heeft troep Krentenbol alvast kennisgemaakt met de andere achttienNederlandse troepen tijdens het ‘contingentskamp’.

Femke, Didi, hun medescouts en begeleiders worden op de Wereld Jamboree ondersteund door het contingentmanagementteam, dat onder meer verantwoordelijk is voor het transport, de communicatie en de medische ondersteuning.

,,Ik heb er veel zin in, maar ben wel een beetje bang dat er ineens een beer voor mijn tent staat’’, grinnikt Didi.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort