Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Sein op groen voor westelijke rondweg

De Amersfoortse gemeenteraad heeft gisteravond het historische besluitgenomen om een nieuwe rondweg aan te leggen langs de westkant van de stad.

Quote

Een goed en gedegen bestem­mings­plan.

Dirk-Joost van Hamersveld (D66)

De coalitie van VVD, D66, ChristenUnie en PvdA gaf na vele jaren van onderzoeken, praten en protesteren haar ja-woord aan het bestemmingsplan dat de aanleg van de westelijke rondweg door het Bergkwartier en Birkhoven mogelijk maakt.

Tegenstanders, waaronder de oppositie in de raad, betogen al jaren dat het budget van 67 miljoen euro weggegooid geld is. De toename van het autoverkeer zou veel minder groot zijn dan door het college en de coalitiepartijen wordt aangenomen. Bovendien zou de aanleg door de bosrijke westkant van de stad ten koste gaan van veel natuur.

,,Een hoge prijs voor een ordinaire weg die niet eens nodig is,'' stelde SP-raadslid Marijke Jongerman gisteravond. ,,En in 2013, na de val van het college besloten door een klein clubje raadsleden.'' Dirk-Joost van Hamersveld (D66) was het daar niet mee eens. Hij vond het voorliggende plan juist 'een goed en gedegen bestemmingsplan', hoewel er ook binnen zijn partij twijfel is geweest. Zijn coalitiegenoot Gert Hunink (ChristenUnie) sprak onomwonden van 'een aanwinst voor de stad'.

Noodzaak
De al jaren bestaande tegenstellingen tussen de coalitie- en oppositiepartijen in deze kwestie werden ook gisteravond niet overbrugd. Roel Mulder (Actief) voorzag een 'ramp' die op de stad afkomt. Fractievoorzitter Daniëlle van Wijngaarden van de VVD, de grote pleitbezorger van de nieuwe weg, wees erop dat nut en noodzaak niet alleen in Amersfoort, maar ook in de regio en de provincie worden gezien. Uiteindelijk stemde ook het CDA voor.

Alle partijen hielden onwrikbaar vast aan hun eerder ingenomen standpunten.Nu het plan is aangenomen, kunnen tegenstanders van de weg formeel nog wel bij de gemeente protesteren tegen de vergunning, maar zijn zij daarna aangewezen op de Raad van State in Den Haag. De nieuwe weg volgt loopt straks deels over de Bernardkazerne en gaat ter hoogte van De Vlasakkers onder het spoor door. In 2019 moeten de eerste auto's over het nieuwe asfalt rijden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort