Marion van der Voort en Rob Acket in Kafé van Zanten, waar het idee voor Horecalegendes ontstond.
Volledig scherm
Marion van der Voort en Rob Acket in Kafé van Zanten, waar het idee voor Horecalegendes ontstond. © Nico Brons

Serie portretten van horecalegendes van start: ‘We moesten gewoon wat doen met die markante koppen’

Het begon als een lollig idee dat, hoe kan het anders, ontstond aan de bar van Kafé van Zanten waar ze kind aan huis zijn.

Onder de titel Horecalegendes verschijnt vandaag de eerste aflevering in een serie portretten die zijn opgetekend en in beeld gebracht door Marion van der Voort, in het dagelijks leven ondernemer in gebiedscommunicatie, en fotograaf Rob Acket. Beiden zijn geboren en getogen Amersfoorters die het lokale horecaleven van jongs af aan grondig hebben verkend.

Quote

Het is ons erom te doen die mensen in woord en beeld vast te leggen

Rob Acket

,,We bedachten dat Amersfoort zoveel boeiende horecafiguren kent, met van die markante koppen en een fascinerend verleden. Daar moesten we wat mee doen, vonden we. Het is ons erom te doen die mensen en hun geschiedenis in woord en beeld vast te leggen. Als een stuk lokale geschiedenis. En beter nu dan wanneer het te laat is.’’

Ernstig ziek

Zo heeft de serie een portret van de toen al zieke horecalegende Gert van Reenen, dat kort voor zijn overlijden werd gemaakt. De fameuze uitbater van talrijke cafés en restaurants, kunstschilder en levenskunstenaar gaf zonder voorbehoud goedkeuring aan deelname in de serie, terwijl hij wist dat hij de verschijning zelf niet meer mee te maken.

De geportretteerden zijn stuk voor stuk vaten vol anekdotes die in de loop van de serie passeren, vertelt Marion van der Voort. Zo maakt de lezer vandaag in de eerste aflevering kennis met Nazir Kudun. Wellicht zal de lezer licht teleurgesteld denken: Wie? Nou, Nazir is mede-eigenaar van Amersfoorts kleinste, èn beroemdste eetgelegenheid: Broodje Hadi. Wat blijkt? Nazir heet helemaal geen Hadi, dat is zijn broer… (Op pagina 12 wordt dit mysterie opgehelderd.)

Eén van de legendarische cafébazen die ook in de serie aan bod komt is Sammy, nog wekelijks te bewonderen aan de bar in Kafé Van Zanten. Hij ontleent zijn horecabekendheid vooral aan Sammy’s Bar dat jarenlang een magische plek aan de Koestraat was voor met name vrijgezellen. In de serie ontbreek uiteraard Huub Smink niet; de man die Kafé van Zanten groot maakte en ooit achter de bar begon in café Oom Albert aan de Krommestraat, onder toenmalig cafébaas Frans Rühl, manager van cabaretier Wim Kan.

De portretten zijn of worden allemaal gemaakt in Robs studio aan de nabijgelegen Weverssingel, waar de horecalegendes gezeten op een caféstoel uit Van Zanten op de foto gaan. Op die stoel vertellen ze ook hun verhalen die Van der Voort optekent.

Rob Acket was, als rechtgeaard portretfotograaf, allereerst geboeid door de van het caféleven doordrenkte ‘koppen’. ,,Daar kwam het idee ook eerst uit voort: Die markante hoofden.’’ In de serie wordt daarom naast een levensbeschrijving ruim baan gemaakt voor sprekende portretfoto’s. Een vraag die de Amersfoortse op voorhand intrigeerde was hoe de horeca van karakter is veranderd. ,,Vroeger stond het Amersfoortse uitgaansleven als heel ruig bekend. Hoe gingen de cafébazen toen om met het geweld, afpersingen vechtpartijen? Destijds was het café nog een huiskamer waar je je vrienden ontmoette’’, weten Van der Voort en Acket nog uit eigen jeugdervaringen, ,,Nu is er veel meer variatie in soorten cafés.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort