Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Sfeer van vroeger bewaard in Stazione Pazzo

Zijn allereerste dag moest hij al klanten wegsturen: de zaak zat mudjevol. Chef Giulio Iadarola (35) heeft een goede start gemaakt met zijn eerste eigen onderneming: osteria Stazione Pazzo, in het voormalig stationsgebouw van Soestduinen uit 1910.

'Het gekke station' betekent dat in het Italiaans. ,,En een osteria is oorspronkelijk een Italiaanse wijnbar, later werden er ook hapjes geserveerd. En dat is verder uitgegroeid tot een zaak met eenvoudige gerechten,'' legt hij uit. ,,Het zit tussen een restaurant en een eetgelegenheid in.''

Spannend vindt hij het wel, een restaurant zo afgelegen van de bewoonde wereld. Om de zoveel minuten dendert een trein in volle vaart langs de ramen. ,,In het begin schrok ik, maar na een paar dagen hoorde ik het al niet meer,'' zegt hij. ,,En er rammelt hier niks.''

In de zomer kan hij echter verzekerd zijn van talloze fietsers en wandelaars die het stationnetje passeren. Voor een kop koffie kunnen ze er ook terecht.

Ingenieursbureau
De komst van een restaurant naar het station heeft langer geduurd dan de bedoeling was. Eigenaar van het pand, ondernemer Bert Jonker, wilde van het station niet alleen een vestiging maken van zijn ingenieursbureau Clafis, dat er sinds 2013 zit, maar ook een restaurant. ,,Gewoon als hobby,'' zei hij vorig jaar. De zoektocht naar de juiste chef-kok duurde even.

Oud-wethouder van Soest en nu van Amersfoort Yvonne Kemmerling, afkomstig uit Maarssen, bracht de twee bij elkaar. ,,Kemmerling was een vaste gast in mijn vorige restaurant in Maarssen, Auguste. Zij tipte mij dat Jonker iemand zocht voor zijn zaak. En zo is het gekomen.''

In stijl
Voor het personeel van de bovenverdieping is de osteria een uitkomst: nu kunnen ze elke dag in stijl lunchen. ,,Giulio heeft het talent smaakvolle gerechten mooi te serveren, zonder al te veel poespas,'' zegt Jonker trots.

De bescheiden chef-kok laat een focaccia pugliese proeven. ,,Een focacciabroodje met stukjes aardappel erin,'' legt hij uit. ,,Daardoor blijft het brood iets vochtiger, iets zachter en malser.''

Jonker vult aan: ,,Giulio serveert zijn gasten op geheel eigen wijze diverse pastagerechten, salades en andere Italiaanse culinaire lekkernijen. Traditiegetrouw waar het moet, maar liever 'gek' en verrassend als het even kan.''

Jonker en Iadarola hebben elementen van het oude stationnetje, dat in 1998 gesloten werd, zorgvuldig bewaard. Ramen, deuren en raamkozijnen, de granieten vloer en zelfs een muur met geglazuurde stenen zijn in ere hersteld. Op een van de muren is een uitgewerkte technische tekening van een oude treinlocomotief aangebracht.

Hondenkoptrein
Er hangt een oude zwart-witfoto met een hondenkoptrein die stopt voor het station, waar in 1985 ook paus Paulus Johannes II uitstapte, om verder per auto te worden gebracht naar Amersfoort; wat veiliger was dan in de stad uitstappen.

,,Het interieur is een mooie mix van vervlogen Italiaanse tijden en moderne invloeden in een nieuw klassiek jasje,'' zo omschrijft Jonker de zaak.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort