Een deel van de sigarettendoos.
Volledig scherm
Een deel van de sigarettendoos. © Kamp Amersfoort

Sigarettendoos van krijgsgevangene uit Kamp Amersfoort gevonden: ‘Een adembenemende vondst’

Tijdens werkzaamheden bij de Politieacademie in Leusden in april is een bijzondere vondst gedaan. Werklieden troffen in de grond een handgemaakt sigarettendoosje aan die van de Sovjet-krijgsgevangene A.Z. Tjagiev in Kamp Amersfoort is geweest.

‘Een adembenemende vondst en een unicum’, noemt Kamp Amersfoort de vondst. Tot nu toe was er geen persoonlijk object bekend van de 100 Sovjet-krijgsgevangenen die in het kamp hebben geleefd en op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen. Na maanden van zware ontberingen werden de laatste 77 Sovjet-krijgsgevangenen geëxecuteerd op 9 april 1942: de één na grootste massa-executie in Nederland.

Het nieuwe topstuk van Kamp Amersfoort is gevonden bij de voormalige barak 3. Het doosje is van aluminium en vrijwel zeker vervaardigd uit een Duits eetblik.  Op de binnenkant is met slagletters J R en het getal 167 20 41 aangebracht. In de voorkant van het deksel is een dubbele omlijsting met een zigzag motief te zien en daarin het portret van een vrouw met loshangend haar en het bovenstuk van haar jurk.

Opgetogen

Aan de onderkant van het doosje staan diverse tekens gegraveerd: letters in Cyrillisch schrift en cijfers, deels moeilijk of niet leesbaar door beschadiging. Er staat een datum van 19XX en 2X / 6, vrijwel zeker een geboortedatum. De naam is TяГиЕB, gevolgd door initialen A. 3: A.Z. Tjagiev. Het topstuk krijgt een plek in het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort, met 1100 m2 tentoonstellingsruimte, dat naar verwachting eind van dit jaar haar deuren opent.

,,We zijn opgetogen over deze verrassende ontdekking’’, zegt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,We hopen dat uit aanvullend onderzoek zal blijken dat dit doosje daadwerkelijk van één van de Sovjet-gevangenen is. Natuurlijk zijn wij bereid onze expertise hiervoor beschikbaar te stellen.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort