Voorbeeld van een loden waterleiding.
Volledig scherm
Voorbeeld van een loden waterleiding. © AD

Ska kinderopvang vertrouwt (loden) leidingen niet: in panden van vóór 1960 drinken kinderen alleen nog fleswater

Kinderopvangorganisatie Ska uit Amersfoort neemt het zekere voor het onzekere. Kinderen die opgevangen worden op locaties die gebouwd zijn voor 1960, krijgen vanaf vandaag alleen nog fleswater te drinken. 

Ondertussen worden de betreffende panden onderzocht op de aanwezigheid van loden leidingen en als het nodig is worden verdere acties ondernomen, zo is te lezen in een brief die onder ouders is verspreid. De opvangorganisatie heeft alle panden van voor 1960 in kaart gebracht en spreekt van een ‘beperkt aantal’. 

Oproep

Nadat vorige maand woningcorporaties in Amsterdam aan de bel trokken over de aanwezigheid van loden leidingen, roepen gemeenten overal in het land scholen op om hun water te laten controleren. Ook de gemeente Amersfoort en scholen in de gemeente speuren naar loden leidingen

Sinds 1960 is het verboden om in panden loden waterleidingen aan te leggen, omdat water met looddeeltjes een risico vormt voor de gezondheid. Vooral voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen. Concentraties boven de 10 microgram per liter kunnen het zenuwstelsel verstoren en leiden tot een lager IQ. 

Thuischeck

Amersfoorters die twijfelen of ze een huis bewonen met waterleidingen van lood, kunnen dat eenvoudig controleren. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur en worden zilverkleurig na bewerking met schuurpapier. Ska adviseert in zijn brief om op zoek te gaan naar de watermeter: ‘Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Zodra je dof geluid hoort wanneer je er met bijvoorbeeld een lepel op slaat, weet je dat je met lood te maken hebt.’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort