Volledig scherm
PREMIUM
Guido de Wijs. © Marco de Swart

Skelet

columnIk fiets over de Geldersestraat langs het gebouw DE SPULLENMANNEN van DE WAR. Juist op dat moment banjert Diana Wildschut met een gieter in haar hand de binnenplaats uit. Ze loopt geconcentreerd naar een van de plantenbakken voor de ingang van het fabrieksgebouw. Ze bukt, begiet de planten, herschikt hier en daar wat, knielt dan heel even neer en verwijdert wat ongerechtigheden van de natuur.

Quote

Het woord strippen weerklinkt. De dood waait door de stad

Het tafereel doet me sterk denken aan het beeldje Plantende Vrouw op de hoek Ringweg Kruiskamp-Van Randwijcklaan bij de brug over het Valleikanaal. Ik ben aangedaan door de aandacht van Diana voor de herfstige flora en onderdruk de neiging om haar te groeten. Ik zou haar werkzaamheid ongetwijfeld verstoren en ook weet ik ineens niet meer of ze nou Diane of Diana heet. Gisteren begroette ik mijn buurman Fred nog met de naam Eddy, fotograaf Cees met Gerard, collega Nienke met Marieke en wethouder Tigelaar met Buijtelaar.

In de war, ja. Ik ben ernstig in de war. 's Ochtends heb ik in de krant gelezen dat de gemeente Amersfoort heeft besloten om het gebouw van DE WAR te verkopen aan een of andere projectontwikkelaar en niet aan DE WAR zelf, die hier al 10 jaar lang keer op keer bezielende, vindingrijke en baanbrekende initiatieven ontwikkelt. En die het aankoopbedrag (dankzij een geslaagde crowdfundingsactie) met een trots en dankbaar gebaar op tafel zou kunnen neertellen.

Vijftien jaar geleden werd de gemeente Amersfoort eigenaar van het gehele complex, het oudste fabrieksgebouw van onze stad. Toen werd het tijd voor een ambitieus plan. DE WAR ontvouwde een hartverheffend plan, maar nee hoor, het complex werd gegund aan Rovase BV. Dit is een administratiekantoor met activiteiten in de branche 'Financiële Holdings' met als hoofdcategorie 'Financiële Instellingen'. Ineens knetteren de woorden 'glasheldere selectieprocedures' in de raadzaal. En ook 'strippen' en 'skelet'. De dood waait door de stad. Straks zal er niemand meer zijn die met een gieter neerknielt bij een bak vol herfstbloemen. 'Alles van waarde is weerloos' (Lucebert).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort