Sleepboot Bertha verlaat na 18 jaar voorgoed de Eemhaven

VideoDe historische Duitse monopool sleepboot Bertha heeft na 18 jaar vanochtend voorgoed de Eemhaven verlaten. Het markante schip verliet onder haar nieuwe naam Sleepboot Monopool en haar schippers Olivier (20) en Reinout van der Wiel (17) de Amersfoortse haven.

Volledig scherm
Sleepboot Bertha © Cees Wouda

Uitgezwaaid door voormalige eigenaren Anneke en Wim Robbertson, die met hun woonschip Robbedoes mee vaarden tot het Eemmeer, vertrokken de matrozenbroers Olivier en Reinout uit Barendrecht met hun historische sleepboot naar Nieuwegein. Een tocht van negen uur. Aan boord reisden familieleden van de broers mee, zoals hun broertjes, vader en opa. 

Via het Markermeer, de Oranjesluis en het Amsterdam-Rijn kanaal bereikten de jongens 's avonds de tijdelijke ligplaats in Nieuwegein. Volgende week maakt de voormalige sleepboot Bertha de tocht naar Hellevoetsluis, waar ze de werf op gaat en uiteindelijk in Schiedam komt te liggen.

 Olivier: ,,We hebben een aantal proefritjes met haar gemaakt en dat ging allemaal goed. Wel hebben we met een schoorsteentje de uitlaat verlengd omdat er nog geen geluidsdemper op zit en de herrie dan voor ons onderweg wat minder is. Het varen gaat als een trein. De motor draait netjes en hij vaart met een mooi gangetje." 

Opknappen

De broers willen de sleepboot uit 1929 opknappen en uiteindelijk in de historische haven van Rotterdam leggen. ,,Het zal dan ook even duren tot we de sleepboot in oude luister hebben hersteld. Realistisch gezien zeven jaar", aldus Reinout.

Wie op de hoogte wil blijven van de renovatie van de sleepboot en de gebroeders Van der Wiel kan hen volgen via de facebookpagina Sleepboot Monopool.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort