Slimme luier geeft zelf aan wanneer ie vol is

E-LUIERGroot Schutterhoef in Leusden heeft met het gebruik van e-health luiers de wereldwijde primeur. De slimme luiers laten weten als de cliënt toe is aan verschoning.

Incontinente bewoners zijn een grote zorg voor zorginstellingen. Gemiddeld is ruim 48 procent niet in staat hun plas op te houden en draagt continue een luier. En dat percentage loopt alleen maar op, doordat instellingen enkel nog mensen mogen plaatsen die zware zorg behoeven.

,,Ervoor zorgen dat bewoners op tijd worden verschoond en niet onnodig lang in een volle luier hoeven te zitten, is een tijdrovende klus. Mensen moeten met de tillift uit hun rolstoel worden gehaald, op een badmatje gelegd en gecontroleerd. Soms terwijl iemand nog droog is'', schetst Greet Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Stichting Philadephia Zorg in Amersfoort. ,,En dat is niet alleen belastend voor medewerkers, maar ook vervelend voor de bewoners zelf.''

De e-health luier van de Deense fabrikant Abena brengt daar verandering in. Met behulp van zes instellingen van Stichting Philadelphia Zorg - waaronder Groot Schutterhoef - is de luier het afgelopen jaar ontwikkeld.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort