Volledig scherm
Een slimme meter die vervangen moet worden. © AD

Slimme meters moeten vervangen om fabrieksfout

Nadat Stedin vorig jaar huishoudens heeft voorzien van een slimme meter die zelf het energieverbruik doorgeeft aan de leverancier, moeten sommige exemplaren alweer vervangen worden vanwege een productiefout.

Een aantal G4- en G6-gasmeters van het merk Landis +Gyr uit een bepaalde productieserie voldoet niet aan de kwaliteitseisen, zegt woordvoerder Franc de Korte van Stedin.

,,Het koppelstuk, de zogenaamde wartel, tussen de gasslang en de meter heeft te kort aangesneden schroefdraad, waardoor deze niet ver genoeg aangedraaid kan worden”, legt De Korte uit.

Het mankement leidt er echter niet toe dat het energieverbruik afwijkend wordt gemeten, beweert De Korte. ,,Het gaat niet om het telwerk.” Voor de hoogte van de energierekening heeft het defect geen gevolgen.

Klanten van Stedin hebben een brief ontvangen met een afspraak wanneer de monteur langskomt om de meter te vervangen. In het hele verzorgingsverbied van Stedin gaat het om ruim 15.000 ondeugdelijke slimme meters. In Amersfoort moeten er 145 meters vervangen worden en in de rest van de regio nog eens een kleine 200.

Het vervangen van alle slimme meters is een karwei dat drie weken duurt. Eind volgende week moet de klus geklaard zijn. Hoeveel de operatie Stedin gaat kosten, kan De Korte nog niet zeggen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort