De straat voor het gemeentehuis ligt open.
Volledig scherm
De straat voor het gemeentehuis ligt open. © Saskia Berdenis van Berlekom

Sloop gemeentehuis luidt einde van tijdperk in

leusdenNa 33 jaar trouwe dienst nadert het einde voor het gemeentehuis van Leusden. Deze week is begonnen met de sloop van het markante 'paarse huis van de democratie', middenin het dorp. Over anderhalf jaar moet een negen miljoen euro kostend pand die functie hebben overgenomen.

Quote

Mijn man was erg trots op dit pand, het zou gekoesterd moeten worden.

Cis Heijdenrijk, weduwe architect

Regende het pijpenstelen, dan moesten de ambtenaren emmers uit de berging halen om hun werkplek droog te houden. En trok er een storm over het dorp, dan was het maar hopen dat alle dakdelen op hun plek bleven. Het was door haar ouderdom en achterstallig onderhoud flink aan het aftakelen, het gemeentehuis van Leusden. Sinds begin deze week wordt ze daarbij een handje geholpen door medewerkers van een sloopbedrijf.

't Erf, de straat voor het gemeentehuis, is al opengebroken. Deze dinsdagmiddag worden wat bosschages verwijderd en worden de laatste hekken neergezet. Volgende maand wordt de slopershamer écht ter hand genomen, en gaat 't Erf dicht vanaf het kruispunt tot aan de Kromhoutplaats. De parkeergarage naast het gemeentehuis is vanaf nu doordeweeks dicht, onder meer om bouwketen een plaats te geven.

Het gemeentehuis was al even buiten gebruik: oktober vorig jaar verhuisden de ambtenaren naar het leegstaande Waterschapshuis aan de Fokkerstraat. Ze blijven daar tot de herfst van 2018, wanneer - op de grond van het oude gemeentehuis -een nieuw pand moet staan. Dit nieuwe gemeentehuis, dat de naam Huis van Leusden meekrijgt, is hypermodern. Zo ligt het dak vol zonnepanelen, waardoor het volledig energieneutraal opereert.

Restaurant
Op de begane grond komen 124 werkplekken voor ambtenaren. Ook welzijnsorganisatie Larikslaan2 en scholenkoepel Voila gaan hier kantoor houden. De medewerkers van deze organisaties, alsook de toevallig passerende Leusdenaar, kan voor een kopje koffie of lunch terecht in het nieuwe restaurant. In de etages daarboven komen in totaal 70 woningen, zowel voor kopers als huurders.

Lees verder onder de foto...

Na de zomer van 2018 moet het Huis van Leusden er zo uit zien.
Volledig scherm
Na de zomer van 2018 moet het Huis van Leusden er zo uit zien. © Gemeente Leusden

Het Huis van Leusden is in alle opzichten een verbetering van haar voorganger. Dat slurpte energie, voldeed niet meer aan de veiligheidseisen en was bovendien inmiddels veel te groot voor het aantal nog voor de gemeente Leusden werkende ambtenaren.

Toch hebben betrokkenen gemengde gevoelens bij het verlies van het 'paarse huis van de democratie' zoals het in de volksmond is gaan heten. Het werd in 1984 geopend, en dus zal iedere Leusdenaar er toch minstens één keer zijn binnengestapt voor een huwelijksvoltrekking of het aanvragen van een paspoort of rijbewijs.

De weduwe van de architect, de in 1999 overleden Amersfoorter Leo Heijdenrijk, gaf twee jaar geleden in deze krant al aan diep bedroefd te zijn over de sloopplannen. ,,Mijn man was er erg trots op", stelde Cis Heijdenrijk. ,,Je zou het moeten koesteren, maar de monumentale waarde van het pand is weggemoffeld."

Wonen én werken

Als eerste gemeente in het land krijgt Leusden een gemeentehuis waarin ook mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. Voor deze groep worden 48 appartementen ingericht. In het restaurant, op de onderste verdieping, kunnen ze aan de slag in de bediening. De woon- en werkbegeleiding wordt verzorgd door stichting Abrona.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort