Volledig scherm
PREMIUM
Een glimp van het pop-upmuseum in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis, dat morgen zijn deuren opent. © AD

Smaak van senioren in Sint Pieters

pop-upmuseumHet Sint Pieters Bloklands Gasthuis is opnieuw omgebouwd tot tijdelijk museum, met 65-plussers als conservatoren.

SMAAK, zoals de naam van het pop-upmuseum luidt, trok vorig jaar oktober meer dan 1.000 bezoekers. Morgen wordt in het verpleeg­huis aan het Davidshof de tweede editie geopend. 'Natuurlijk Smaak', is ditmaal het thema.

Negen 65-plussers hebben, verspreid door het Bloklands Gasthuis, ieder een deel van de inrichting voor hun rekening genomen. Ze lieten zich daarbij leiden door hun persoonlijke smaak.

Landschappen
Er is onder meer een parkvoorstelling uit de 17de eeuw te zien van de Amersfoortse schilder Matthias Withoos, afkomstig uit de collectie van het Sint Pieters Bloklands. Verder wordt werk getoond van de magisch realist Carel Willink en van John Konijn, een hedendaagse Amersfoortse kunstenaar die kleurrijke landschappen schildert.

Bij de samenstelling van de expositie kregen de gastconservatoren hulp van kunstenaar Emile van der Kruk. Zijn collega Fons van Laar begeleidde  de inrichting.

Net als vorig jaar heeft het museum een artist in residence aangesteld. Gedurende de maand oktober zal de Amersfoortse schrijver en illustrator Tais Teng, samen met bezoekers en bewoners van het Gasthuis, werken aan een prentenboek. Dat draagt de voorlopige werktitel Wonderbaarlijke verhalen uit het Geraniumwoud, een knipoog naar de doelstelling van het pop-upmuseum: ouderen achter de geraniums vandaan halen. Het boek bevat een verzameling ultrakorte sprookjes en reisverhalen. Geraniums keren ook terug in de speelse act die actrice Annelies Kaan morgen opvoert bij de opening.

Tijdens de tentoonstelling kunen bezoekers de conservatoren  vragen stellen over hun keuzes voor de kunstwerken en deelnemen aan workshops van bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Amsterdamse Rembrandthuis.

Engeland
Het pop-upmuseum heeft inmiddels aandacht getrokken tot over de grenzen: het Museum Gallery OIdham in Manchester onderzoekt of het mogelijk is in de omgeving van deze Engelse stad een vergelijkbaar evenement op te zetten, dat daar de naam TASTE zal dragen.

Om de initiatiefnemers op weg te helpen, laat  SMAAK opnames maken van de komende expositie. Filmer is Dick van den Berg, die ook vorig jaar beelden schoot.

Half oktober brengt de Britse Joy Thorp van Gallery Oldham een bezoek aan het pop-upmuseum. Ze is, zo zegt de organisatie, vooral heel nieuwsgierig naar de gastconservatoren en hoe bewoners van het Pieters en Bloklands het gebodene beleven.

Op stichtingsmaak.nl/mensen worden de gastconservatoren aan het publiek voorgesteld.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort