Volledig scherm
PREMIUM
Tim van der Sanden wil chocolade maken die 'hoog en vol' is. © Cees Wouda

Smaken in balans, vormen die verleiden

#033Smaken die in balans zijn, vormen die verleiden. Amersfoorter Tim van der Sanden legt de lat als Dr. Chocolate hoog met zijn chocolaterie en patisserie vol lekkernijen. Zelf leren? Deze chocoladedokter geeft ook workshops.

Volledig scherm
© Cees Wouda

Eigen kweek

Wie: Tim van der Sanden, Dr. Chocolate
Wat: patisserie en chocolaterie
Waar: Mooierstraat 8 in Amersfoort

Hmmm, wat ruikt het hier lekker", zegt een vrouw die een kijkje komt nemen bij Dr. Chocolate aan de Mooierstraat 8 in Amersfoort. Geef haar eens ongelijk. In dit chocoladeparadijsje geurt het uiteraard naar... chocolade. De machines draaien, de oven loeit. Nieuwe ladingen lekkers zijn onderweg.

Droom
Dit is sinds april het domein van Tim van der Sanden. Hij was facilitair manager, nu is hij chocoladedokter. Die verrassende wending was altijd al sluimerend op de achtergrond aanwezig, als een droom voor later. ,,Ik ben namelijk mijn hele leven al gek op chocolade en patisserie", zegt hij. ,,Ben ooit begonnen met een bakkersopleiding. Maar uiteindelijk toch, via de universiteit, voor carrière gekozen. Op die manier facility management ingerold. Toch bleef ik altijd wel een beetje dromen. Een paar jaar geleden dacht ik: als ik tachtig ben, wil ik niet denken: had ik maar..."

Dat was het moment om werk van zijn droom te maken. Met Dr. Chocolate krijgt die nu gestalte. Een plek waar Van der Sanden bonbons, repen, bruidstaarten, showstukken en lekkernijen als noga, fudge, gedroogd fruit of noten met chocolade maakt. Hij bereidt alles zelf, voegt Van der Sanden eraan toe. Zijn opleiding kreeg hij van Jeroen Goossens, een van Nederlands meest toonaangevende patissiers.

Van der Sanden legt de lat hoog voor zichzelf. Zijn chocolade moet 'hoog en vol' van smaak zijn. Het is bijna een missie. ,,Om me heen proef ik te veel chocolade met een oppervlakkige smaak. Dat kan anders. Met die drive ben ik begonnen. Dat mensen mijn chocolade proeven en zeggen: ja, dit heb ik nog nergens anders geproefd. Daarnaast moet het er natuurlijk mooi uitzien." Hij laat een foto van een zoet kunststukje zien op zijn telefoon. ,,Kijk, dit heb ik gisteren gemaakt. Een citroenmerengue. Chocoladeproducten liggen er nu al genoeg, maar richting de decembermaand moet mijn patisserie-assortiment in de winkel ook sterk zijn uitgebreid. Op bestelling doe ik nu al wel heel veel: gebak, bruidstaarten en showstukken."

Workshops
Hij geeft de kennis over chocolade ook graag door met zijn workshops, waarvoor mensen zich via de Facebookpagina van Dr. Chocolate kunnen inschrijven. Van der Sanden legt daarbij de basisprincipes van tempereren uit, laat tips & tricks zien en uiteindelijk wordt er uiteraard chocolade gemaakt, waar de cursisten thuis van kunnen genieten.

,,Mensen zien er nog weleens tegenop om thuis chocolade te
maken. 'Ik krijg het niet mooi glanzend', hoor je weleens, of ze lopen tegen andere problemen aan. Ik laat ze zien dat het wel degelijk kan en dat het nog leuk is ook."

De animo voor de workshops groeit. Van der Sanden weet het als geen ander: chocolade is een populair product, zeker bij vrouwen. Je ziet dat er wat gebeurt op de gezichten als mensen erover praten, laat staan als ze het proeven. ,,Pure chocolade maakt gelukkig. Maar het is net als met alcohol: met mate. Je hoeft mij er niet voor wakker te maken, maar ik geniet nog dagelijks van lekkere chocolade."

Van der Sanden wil zijn zaak stap voor stap uitbreiden. Een terrasje, waar mensen gebak en koffie kunnen bestellen. Luxe patisserie in de vitrines. Nog meer samenwerkingen met lokale ondernemers. Nu al levert hij gebak aan Lunch & Borrel aan dezelfde Mooierstraat en suiker- en glutenvrije brownies aan SEM. Hij is blij met zijn plekje in winkelcentrum Mooierplein. ,,Dankzij al die leuke zaakjes bij elkaar wordt het hier steeds gezelliger en aantrekkelijker."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort