Snelle uitzetting dreigt voor verstandelijk beperkte Zuzu (5)

De Amersfoortse Deborah Ligtenberg is een petitie begonnen om uitzetting van Zuzu (5) te voorkomen. De jongen met het syndroom van Down kan met zijn uitgeprocedeerde moeder en broer elk moment worden uitgezet naar Irak. De petitie is in twee dagen ruim 4300  keer ondertekend.

Quote

Zuzu maakt in Irak geen schijn van kans.

Deborah Ligtenberg

Zuzu, een koosnaam, is in Syrië geboren, maar heeft de Iraakse nationaliteit van zijn moeder. Zijn vader is Palestijn en verblijft met Zuzu's zus in Syrië.

Zuzu, echte naam Zain, woont met zijn moeder Khansaa en broer Ali in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Zij kunnen volgens Ligtenberg elk moment worden uitgezet. ,,Naar Bagdad. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is: reis niet naar Bagdad. Gewelddadige aanslagen nemen toe. En daar sturen ze een alleenstaande moeder met een kind met het syndroom van Down heen?"

Onlinepetitie
Ligtenberg is met een aantal vrienden van het gezin initiatiefneemster van de onlinepetitie Zuzu moet blijven. ,,Wij vragen minister Blok van Veiligheid en Justitie of ze in Nederland mogen blijven." De Amersfoortse fractie van GroenLinks heeft laten weten de petitie te steunen.

Ligtenberg:  ,,In de asielprocedure is aangevoerd dat de familie gevaar loopt in Irak, omdat het soennieten zijn. Die hebben een kwetsbare positie in het land. Ook zal Khansaa als alleenstaande moeder naar Irak moeten, omdat de vader in Syrië verblijft. Zij is in Irak niet veilig en daar komt de ernstige verstandelijke beperking van Zuzu bij. Maar de IND is van mening dat het gezin onvoldoende kan aantonen dat zij dermate groot gevaar lopen dat asielverlening gerechtvaardigd is."

Gemarteld
Volgens Ligtenberg moet de vader  zich bij de Syrische autoriteiten melden om het land te kunnen verlaten, maar hij zegt door de veiligheidsdienst te zijn gemarteld. ,,Hij durft daar niet meer heen. Daarnaast is hij Palestijn. In Irak is de positie van Palestijnen ernstig verslechterd."

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Zuzu (5). © Patrick Siemons

Zuzu gaat naar een dagbesteding van Amerpoort in Vathorst. ,,Hij heeft het niveau van een kind van 2. Hij kan sinds kort doei en dankjewel zeggen, verder praat hij niet. Tijdens hun verhuizing van het azc in Den Helder naar Amersfoort kreeg Zuzu vier weken geen behandeling en ging hij hard achteruit. De situatie voor Zuzu in Irak is hopeloos. Ze worden weggestopt en krijgen nauwelijks zorg."

Zwakke gezondheid
Ligtenberg heeft met de advocaat van het gezin de expertise ingewonnen van kinderarts en down-specialist Michel Weijerman. ,,Zuzu maakt in Irak geen schijn van kans. Hij komt er in een vluchtelingenkamp, waar zijn zwakke gezondheid niet bestand is tegen de slechte hygiënische omstandigheden. In Irak zal hij fysiek, mentaal én in zijn ontwikkeling achteruit- gaan."

Met de petitie hoopt Ligtenberg ervoor te zorgen dat de familie een verblijfsvergunning krijgt en dat het gezin wordt herenigd. ,,Ik vind dit inhumaan en hartverscheurend."

'Omstandigheden voor beperkten als in de jaren 50'

Als Zuzu (5) met het syndroom van Down met zijn moeder en broer naar Irak wordt uitgezet, is volgens Ligtenberg de situatie voor hem hopeloos.

,,Dat doet denken aan omstandigheden voor verstandelijk beperkten in de jaren 50. Ze worden weggestopt en krijgen nauwelijks zorg. Ze worden zelfs gediscrimineerd. Dat heeft Zuzu ook in een azc in Nederland meegemaakt. Zuzu werd getreiterd en gepest. Dit leidde tot veel frustratie die hij afreageerde via ongeremd gedrag. Hij wilde 's avonds niet meer slapen en probeerde steeds de benen te nemen, wat resulteerde in een zwaar overbelaste en wanhopige moeder. Asielzoekers vroegen om zijn overplaatsing, omdat ze bang waren dat het syndroom van Down besmettelijk is. Dan wil je zo'n 5-jarig kind toch niet naar een gevaarlijk land sturen, met enkel zijn moeder en broer om hem te beschermen? Zuzu maakt in Irak geen schijn van kans."

Volgens een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt bij elke asielprocedure gekeken naar de situatie van het gezin. ,,Ook naar eventuele aandachtspunten, zoals in dit geval het syndroom van Down."

Optelsom
Advocaat van het gezin Gerben Dijkman vindt juist dat er niet naar het complete plaatje is gekeken. ,,De optelstom is niet gemaakt. Dat vind ik een grote jurdische fout."

Ook Ligtenberg had graag gezien dat de IND en de rechtbank met alle risicofactoren rekening hadden gehouden. ,,De omstandigheden in Bagdad zijn voor iedereen slecht. Maar we hebben te maken met een gezin dat soeniet is met Palestijnse kinderen, een gehandicapt kind en een alleenstaande vrouw."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort