Volledig scherm
De Japanse duizendknoop: een invasieve exoot. © Getty Images

Soest trekt de gifspuit tóch weer in strijd tegen Japanse duizendknoop

Soest schafte al begin jaren 90 het gebruik van glyfosaat af, maar de gemeente wil het nu toch inzetten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) vindt dat de gemeente ervan af moet zien, omdat ze tegen haar eigen beleid ingaat.

Soest wil dat alleen doen op plekken waar de woekerende plant voor verkeersonveiligheid zorgt en schade aanricht aan de wegen. Op plekken waar het onkruid minder schade aanricht, blijft het vooralsnog bij maaien en afvoeren. ,,Zo wordt de Japanse duizendknoop met minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bestreden'', legt woordvoerder Marijke Bokdam uit.

De gemeente volgt hiermee landelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat het onkruid het best met glyfosaat, beter bekend als Roundup, kan worden bestreden. Bokdam: ,,Dit middel wordt direct in de stengels gespoten of op de rand van de stengel gesmeerd. Op die manier zorgen we ervoor dat er geen gezondheidsrisico's voor mens en dier optreden. Op een aantal plekken met nieuwe beplanting wordt de Japanse duizendknoop met wortel en al geruimd.‘’

Raadslid Tim de Wolf (GGS) heeft de gemeente gevraagd af te zien van het gebruik van het middel dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kanker kan veroorzaken.

Wolf wijst erop dat het in België en Oostenrijk al verboden is en dat Frankrijk en Duitsland zullen volgen. ,,Het gebruik van glyfosaat leidt ook tot resistentie tegen het middel, juist van de planten die men ermee wil bestrijden'', zegt De Wolf. Mechanische verwijdering, eventueel met branden, is een betere oplossing meent De Wolf.

Controle

Op plekken waar op korte termijn geen acute problemen verwacht worden, bijvoorbeeld in het bos, gaat Soest regelmatig controleren of het onkruid zich uitbreidt. De Japanse duizendknoop komt in de gemeente Soest op circa 280 plekken in het openbaar gebied voor, een oppervlakte van 70.000 vierkante meter.

Inwoners die de Japanse duizendknoop in hun tuin willen bestrijden, wordt geadviseerd de plant met wortel en tak te verdelgen. De plant moet niet in de gft-container worden gedumpt, maar bij het restafval, omdat de plantenresten zich dan via compost weer kunnen verspreiden.

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende plant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, een exoot. Deze plant heeft een zeer krachtige wortelgroei en kan enorme schade aanrichten aan bestrating, kabels en leidingen in de ondergrond en funderingen.

De plant verdringt ook andere planten. De verspreiding van de Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats door het verwerken van grond waar wortelresten in zitten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort