De markt in Soest kende donderdag maar een vijftiental kramen.
Volledig scherm
De markt in Soest kende donderdag maar een vijftiental kramen. © AD

Soest verzacht coronaleed voor lokale ondernemers door reeks van maatregelen

,,We doen alles wat we kunnen’’, zegt wethouder Liesa van Aalst (VVD) van Soest over een serie maatregelen om het coronaleed te verzachten voor de bedrijven, winkeliers en zzp’ers.

Winkels in Soest mogen vanwege het coronavirus langer open zijn. Soest verruimt de openstellingstijden. Winkels mogen van 07.00 tot 22.00 uur open zijn en ’s zondags vanaf 08.00 uur voor speciale doelgroepen. Vanaf 10.00 uur mogen de winkels op zondag dan tot 20.00 uur open zijn. De venstertijden voor laden en lossen, nu tot 11.00 uur mogelijk, worden verruimd.

Er worden versneld vergunningen voor standplaatsen afgegeven. Soest geeft toestemming aan winkeliers in de voedselvoorziening om voor hun winkelpand of bedrijfspand een kraampje neer te zetten om hun producten te verkopen. Ze moeten er dan voor zorgen dat ze zelf 2 meter van het publiek verwijderd zijn en dat de klanten de gelegenheid hebben om 1,5 meter van elkaar te staan. Ook op de bedrijventerreinen is dat toegestaan.

Belastingen

Een derde maatregel gaat over het betalen van lokale belastingen. Dwanginvordering met een herinnering, een aanmaning of een dwangbevel worden opgeschort. Uitstel of spreiding van betaling van lokale belastingen is mogelijk. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Ondersteuning is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Het plan om op korte termijn een Ondernemersfonds te starten, wordt uitgesteld tot volgend jaar. Zo’n fonds was bedoeld om investeringen voor gezamenlijke voorzieningen voor ondernemers te doen. Verder mogen hotels aan geregistreerde gasten nog wel maaltijden aanbieden. Hotels mogen momenteel minimaal één leidinggevende aanwezig hebben.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort