Volledig scherm
De spoorwegovergang tussen de Foekenlaan en de Den Blieklaan is in de spitsuren verboden voor verkeer. © AD

Soest zet streep onder verkeersplan: omstreden afsluiting Bartolottilaan en Foekenlaan teruggedraaid

Twee van de meest omstreden wegafsluitingen in Soest, van de Bartolottilaan en van de Foekenlaan, worden na 20 jaar ongedaan gemaakt. Soest heeft nu de allerlaatste besluiten genomen op basis van het Verkeersplan Soest-Zuid.

Daarmee komt eindelijk een politiek en bestuurlijk einde aan tientallen jaren discussie over de verkeersproblematiek in Soest-Zuid. ,,We gaan de komende jaren de fase van de uitvoering in’’, zegt wethouder Nermina Kundic (D66), ,,want een aantal eerder genomen besluiten moeten nog worden uitgevoerd.’’ In 2024 moet alles af zijn.

Belangrijkste grote klus die Soest-Zuid nu nog staat te wachten is de verandering van het kruispunt Soesterbergsestraat-Vondellaan-Ossendamweg. Dat wordt ruimer opgezet om de verkeersdoorstroming te bevorderen. Ook het stationsgebied wordt opnieuw ingericht, is al besloten. Hiervoor wordt volgend jaar een ontwerp gemaakt met omwonenden. De meeste andere al eerder genomen besluiten zoals slimme verkeerslichten en het veranderen van de route van buslijn 70 zijn al uitgevoerd.

Tunnel

Met de laatste besluiten kunnen de opties tunnel onder het spoor en verplaatsing van station Soest-Zuid definitief het archief van ‘nooit uitgevoerde plannen’ in. Jarenlang heeft vooral de tunnel de politieke debatten in Soest gedomineerd, naast de al eerder afgevallen optie van een rondweg door de polder.

De genoemde afsluitingen worden pas ongedaan gemaakt als er verkeersremmende maatregelen zijn genomen in omliggende straten. De Bartolottilaan werd in 1997 afgesloten voor verkeer vanaf Amersfoort omdat veel verkeer vanaf de Birkstraat via deze laan en achterliggende lanen een snelle route vond naar de Soesterbergsestraat en verder naar de A28. De afsluiting van de Foekenlaan in de spitsuren uit 1999 wordt weer ongedaan gemaakt, behalve voor vrachtauto’s. Dat laatste geldt ook voor de Bartolottilaan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort