Verpleegkundige Sonja Schoppers met een zelfgemaakt mondkapje.
Volledig scherm
Verpleegkundige Sonja Schoppers met een zelfgemaakt mondkapje. © Privéfoto

Sonja (en andere Amersfoorters) maken mondkapjes van hoeslakens en stofzuigerfilters

Medewerkers van de thuiszorg kruipen achter de naaimachine om het tekort aan mondkapjes aan te zuiveren. De Amersfoortse verpleegkundige Sonja Schoppers krijgt inmiddels steun van een handvol stadgenoten.

Het gaat om een actie van Buurtzorg, een organisatie die is vertegenwoordigd in het hele land. Het initiatief ontstond in Brabant, de provincie met de hoogste nood.

In Amersfoort werken tien zorgteams. Dagelijks gebruiken deze enkele tientallen mondkapjes, schat Schoppers. ,,Het is een noodoplossing, omdat kapjes uit China nog niet voldoende voorhanden zijn. Zo zorgen we voor maximale bescherming. Wij kunnen namelijk in ons werk niet de voorgeschreven afstand in acht nemen.’’

Hoeslakens

Voor de huisvlijt heeft Buurtzorg een protocol opgesteld. Zo is het advies katoen te gebruiken, bijvoorbeeld van afgedankte hoeslakens. Schoppers, bewoonster van het Leusderkwartier: ,,Die zijn het meest geschikt, al bieden ze geen bescherming bij een besmetting.’’ In dat geval heeft de organisatie nog een aantal professionele mondkapjes voorradig, onder meer afkomstig uit donaties van huisartsen.

Het zelf vervaardigen van mondkapjes is nog niet eenvoudig, zegt Schoppers. ,,De eerste is het moeilijkst, daar ben je al gauw een uur mee bezig. Je moet de stof plooien, om de kapjes een bolle vorm te geven. En je hebt niet de hele dag de tijd, want er moet ook gewerkt worden.’’

Quote

Het eerste mondkapje is het moeilijk­ste om te maken

Sonja Schoppers

Keperband

De filters komen uit stofzuigerzakken. Via de netwerksite Nextdoor deed Schoppers eerder deze week een oproep voor keperband, dat nodig is om de mondkapjes te bevestigen. Daar kwamen veel reacties op; buurtbewoners boden aan het materiaal bij Schoppers af te leveren of hingen het bij de eigen woning aan de deurknop. Elders in het land schonken stoffenfabrikanten en winkels materiaal voor mondkapjes, maar dat is in Amersfoort nog niet gebeurd.

In principe zijn de mondkapjes voor eenmalig gebruik. Maar eventueel kunnen katoenen varianten na ‘heel heet’ wassen hergebruikt worden, aldus Schoppers.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort