Volledig scherm
De schappen in speel-o-theek Eemland puilen uit van het speelgoed. © AD

Speel-o-theek Eemland voorziet moeilijke tijden: ‘Wij zijn voor veel mensen belangrijk’

Speel-o-theek Eemland, de plek in Amersfoort waar speelgoed kan worden geleend, vreest voor haar voortbestaan. De gemeente geeft dit jaar nog ruim 29.000 euro subsidie, maar volgend jaar moet de club zelf het hoofd boven water zien te houden.

De gemeente Amersfoort heeft laten weten in 2021 geen subsidie meer te verstrekken aan de Speel-o-theek, die dit jaar 42 jaar bestaat. ,,Ik zou willen dat de gemeente zich realiseert dat we voor veel mensen erg belangrijk zijn”, zegt voorzitter Lia Stok. ,,Mensen kopen met Sinterklaas voor veel geld speelgoed, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien zijn we gespecialiseerd in speelgoed voor mensen en kinderen met een beperking. Zo is de Speel-o-theek ooit begonnen.”

De organisatie heeft ook een hoop regulier speelgoed. ,,We hebben hier nu 1500 stuks speelgoed staan en in de opslag nog wel 1000 stuks”, schat vrijwilligster Henny van de Lelij die zaterdagochtend aanwezig is om mensen te helpen. Het concept van de speel-o-theek past volgens haar perfect in de huidige tijdsgeest. ,,Je hoeft niet alles zelf te hebben. Delen is mooi. En kinderen worden op deze manier steeds uitgedaagd door speelgoed wat ze nog niet kennen. Gekocht speelgoed verdwijnt na een tijdje toch vaak op een grote hoop.” 

Alternatieve locatie

Voorzitter Stok zoekt naarstig naar een oplossing nu ze weet dat de subsidie eindig is. Het bestuur bezocht 45 alternatieve locaties. Want vooral de huur van het pand aan de Flevostraat, 1.100 euro per maand, drukt zwaar op de begroting. Bovendien is het aanschrijven van fondsen om nieuw speelgoed te kunnen kopen geen probleem. ,,Maar die investeren niet in huur", legt vrijwilligster Lelij uit. 

Een alternatief pand is nog niet gevonden. Stok: ,,We hebben veel ruimte nodig om onze planken op te kunnen hangen en we willen voldoende parkeerruimte in de buurt. Het liefst blijven we in het Soesterkwartier, daar zitten de meeste van onze leners en die zijn niet bereid om naar de andere kant van de stad te komen. Als we daarvoor kiezen moeten we straks en een nieuw pand inrichten én onszelf in de nieuwe wijk gaan promoten.”

Abonnementsgeld

Volledig scherm
De speel-o-theek aan de Flevostraat in Amersfoort © AD

Het bestuur zag zich al genoodzaakt om het abonnementsgeld voor de ongeveer 200 abonnees te verhogen van 20 euro naar 48 euro per jaar. ,,Omgerekend nog geen euro per week”, haast Stok zich te zeggen. ,,Maar we moeten aan alle kanten kijken hoe we ons budget op kunnen rekken.” Voor dat bedrag mogen abonnees vier stukken speelgoed drie weken lang lenen.  

Maandag heeft Stok een gesprek met iemand van de SESAM Academie. ,,Dat is een groep van oudere mannen en vrouwen die hun kennis en kunde inzetten om anderen te helpen. Ik spreek met een gepensioneerd bedrijfseconoom die beter zicht heeft op de sociale kaart van Amersfoort. Misschien ziet hij nog andere mogelijkheden om bronnen aan te boren in Amersfoort.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort