Volledig scherm
© ANP

Sportpark van Paleis Soestdijk tijdelijk opengesteld

Het besloten deel van de tuin van Paleis Soestdijk, destijds het sportpark van de koninklijke familie, wordt in de krokusvakantie voor het eerst opengesteld voor het publiek. Bezoekers kunnen onder begeleiding van een gids dit exclusieve deel van de tuin bezichtigen.

Het Sportpaviljoen, een rijksmonument, ligt in een deel van de afgesloten. Een tennisbaan, een zwembad en een sportveld waren voorheen onderdeel van dit sportpark dat sinds 2004 niet meer in gebruik is. Desondanks geeft het een goed beeld van de vroegere situatie. Het paviljoen werd in 1937 door de Nederlandse schooljeugd geschonken aan prinses Juliana en prins Bernhard ter gelegenheid van hun verloving. De rondleiding leidt langs dit paviljoen.

Het voormalige speelhuisje,Ixenita gedoopt naar de namen van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina, is te bezichtigen tijdens de rondleiding. Dit rijksmonument was een geschenk van de bevolking van de Nederlands West-Indische eilanden bij de geboorte van prinses Beatrix in 1939. Beide monumenten zijn een ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk.

Tijdens de voorjaarsvakantie is er een speurtocht voor kinderen en kan er geknutseld worden op het landgoed. Kinderen zijn dagelijks tussen 11 en 16 uur – met uitzondering van maandag 26 februari - welkom in de Oranjerie om onder begeleiding te knutselen. Daarnaast is ook het paleis alle dagen geopend voor publiek en vinden er dagelijks rondleidingen plaats. Voor deelname is het toegangsbewijs voor het paleis voldoende. De rondleidingen vinden dagelijks plaats om: 11.30u, 12.45u en 14.00u. Reserveren kan vooraf via de website paleisoestdijk.nl

In samenwerking met indebuurt Amersfoort