The Spot, rustend op twee sokkels.
Volledig scherm
The Spot, rustend op twee sokkels. © KCAP Architects

'Spot' doorbreekt taboes

PollMet zijn spraakmakende ontwerp voor een woongebouw op de plek van  De Witte (Boeddha) zet ontwikkelaar Kees van Loon de deur open voor de discussie over hoogbouw in de stad.

Poll

Meer hoogbouw bij de binnenstad van Amersfoort, een goed idee?

 • Ja (58%)
 • Nee (42%)
1042 stemmen

Alles wat de Amersfoortse ontwikkelaar Kees van Loon met zijn bedrijf Profund gisteren deed, was nieuw. Nieuw was de presentatie van het ontwerp door middel van virtualrealitybrillen, nieuw waren ook de omvang en hoogte van zijn woongebouw The Spot.

Ongeveer honderd belangstellenden kwamen gistermiddag naar wat in de volksmond de 'bouwput van Boeddha' is gaan heten, op de hoek van de Stadsring en de Utrechtseweg. Daar konden ze het plan van Kees van Loon met eigen ogen aanschouwen.

Hoewel, met eigen ogen. De plek is nog steeds een holle kies in de binnenstad van Amersfoort. Maar met behulp van een virtualrealitybril kon de bezoeker zich even verplaatsen in de toekomst.

Door die bril zag hij een imposant, dertien verdiepingen tellend woongebouw met verspringende, groene balkons. Het geheel rust op twee sokkels waardoor er op de begane grond een parkje ontstaat dat tevens de doorloop moet worden naar de achtergelegen Zonnehof.

Is dit straks de norm?
Volledig scherm
Is dit straks de norm? © KCAP Architects/Theo van Leur
Quote

We moeten in deze stad een beetje af van de schroom voor alles wat hoog is

VVD-wethouder Hans Buijtelaar

Glühwein
,,Hè, hè, dan krijg ik straks eindelijk weer buren'', roept Marga van Knapen uit. Haar makelaardij zit aan de Stadsring, pal achter de beoogde bouwlocatie van Kees van Loon. Van Knapen beklaagde zich eerder in deze krant al over de bouwput, die tien jaar geleden ontstond door de sloop van restaurant Boeddha, wat voorheen hotel-restaurant De Witte was.

Opvallend genoeg is de hoogte van dertien verdiepingen en 45 meter deze middag nauwelijks een punt van discussie. ,,Ik heb geen hoogtevrees'', zegt VVD-wethouder Hans Buijtelaar, die zich warmt aan een glas glühwein.

,,We moeten in deze stad een beetje af van de schroom voor alles wat hoog is'', aldus Buijtelaar. ,,We hebben namelijk te maken met een forse woningbouwopgave en willen niet meer buitengebieden bebouwen. Dan moet je het lef hebben om verder te kijken en goed na te denken over hoogbouw in je binnenstad.''

Kijken dor een virtualrealitybril.
Volledig scherm
Kijken dor een virtualrealitybril. © Saskia Berdenis van Berlekom

Vuurkorven
Het is de meest gehoorde opmerking van de aanwezigen, die zich proberen warm te houden in de partytent of aan de vuurkorven die her en der op de toekomstige bouwplek zijn geplaatst. ,,Ik ben niet zo van het kamp van de hoogbouwtegenstanders'', zegt ook D66-raadslid Noëlle Sanders, die wonen in haar portefeuille heeft.

Architect Renske van der Stoep van het Rotterdamse bureau KCAP is ook verrast dat de hoogte van het gebouw niet zo'n issue is onder de belangstellenden. Van der Stoep tekende voor het ontwerp van The Spot en benadrukt dat de gedetailleerde invulling van het gebouw een zaak voor later is.

,,Maar je kunt nu natuurlijk al nadenken over de manier waarop je de balkons mooi groen kunt houden, bijvoorbeel door dat vast te leggen bij de toekomstige Vereniging van Eigenaren. En het delen van auto's is natuurlijk ook een aandachtspunt voor bewoners van een gebouw dat zo dicht bij de binnenstad en het station komt.''

Van Loon krijgt deze dag vooral complimenten voor 'het lef' dat hij toont door de stad zo'n gedurfd ontwerp voor te schotelen. ,,Ik ben al uitgenodigd bij de wethouder'', zegt hij. ,,Ik hoop binnen twee jaar te beginnen met bouwen.'' 1. Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerkerveen, tot alzheimer hem velde
  PREMIUM
  Van wieg tot graf

  Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerker­veen, tot alzheimer hem velde

  In de rubriek Van wieg tot graf vertelt journalist Jeroen de Valk het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van Foppe Witzel (1933 - 2020). Na een lange carrière als onderwijzer werd Foppe Witzel de officieuze historicus van het dorp Nijkerkerveen. Hij was er ook betrokken bij de totstandkoming van een sporthal, een kerk en een museum. Tot alzheimer hem velde.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort