Volledig scherm
Aan politie geen gebrek op Koningsdag 2019 in Amersfoort. © Nico Brons

Stad kleurt oranje én blauw

Amersfoort kleurde oranje én blauw. Niet eerder in de geschiedenis van de stad was er zo’n grote politiemacht op de been dan tijdens het nationale verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander in het historische centrum en op het Eemplein. De naar schatting 750 tot 1000 agenten droegen in hoge mate bij aan een veilig verloop van Koningsdag.

De agenten die zaterdag het ruim één kilometer lange koninklijk parcours plus de feestlocaties bewaakten, kwamen vanuit het hele land. Het veiligheidsapparaat trok precies tien jaar na het Koninginnedagdrama in Apeldoorn alle registers open. Uiteindelijk verrichtte de politie een paar aanhoudingen, nam een spandoek in beslag en verder verliep de dag zonder incidenten. Ook de vooraf aangekondigde demonstratie van milieugroep Extinction Rebellion verliep rimpelloos.

Het was vooraf aangekondigd: om terroristisch of ander onheil voor te zijn, zou de binnenstad van Amersfoort een ochtend en halve middag lang min of meer veranderen in een vesting. De koninklijke familie en het publiek werden tegen kwaadwillenden beschermd met roadblocks in straten en bij bruggen, met kilometers hekwerk en met een zee aan zichtbare (en onzichtbare) ordehandhavers.

Feestvierders

Feestvierders langs de route in Amersfoort waren eensluidend in hun oordeel: de agenten zorgden voor een gevoel van veiligheid eerder dan dat ze ergernis wekten door hun talrijke aanwezigheid.

Noemenswaardige incidenten bleven dan ook uit op Koningsdag 2019. Om half één ’s middags ontstond er enige commotie bij het Smallepad, waar een man een spandoek uitrolde met de tekst ‘Hey Willem. Al van Q gehoord’. De politie nam het doek in beslag, maar besloot de man niet te arresteren. Gelet op de kreet en het logo van een konijn behoort de demonstrant tot de alt-rightbeweging Qanon, felle aanhangers van de Amerikaanse president Trump.

Even voor 13.00 uur sprong een man in zwembroek, getooid met een papieren kroon, ter hoogte van de sluis bij de Koppelpoort in de Eem. Hij werd bij de spoorbrug door agenten uit het water getrokken en weggevoerd. Bij zijn sprong raakte hij een stuk beton, waardoor hij licht gewond raakte. De man had niets van doen met de actievoerders van Extinction Rebellion, die even later te water gingen om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

Druk

De organisatie van Koningsdag wist de toestroom van het publiek - 45.000 mensen volgens de gemeente Amersfoort - goed in de hand te houden. Delen van de route werden resoluut gesloten op momenten dat ze te druk dreigden te worden. Toeschouwers kregen het advies verderop een plek te zoeken. Dankzij de extra looproutes buiten de singel liep het nergens vast en kon het publiek zich na het passeren van de koninklijke stoet probleemloos voor de slotact naar het Eemplein begeven.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort