Volledig scherm
Foto rond het thema spiritualiteit. © Gerda Kalmann

Stadsthema’s vertolkt in tekst, muziek en beeld

Een muzikaal, filosofisch en fotografisch evenement over Amersfoort. Zo omschrijven de initiatiefnemers het programma De Stad, dat vrijdagavond in de St. Franciscus Xaveriuskerk om 20.00 uur begint.

Hoe krijg je het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO), fotografen van de Amersfoortse galerie 033Fotostad en Amersfoorters van naam zover dat ze gezamenlijk actuele thema’s die in de stad spelen vertolken? Het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort heeft daar maanden over nagedacht en overlegd en dat is gelukt, zegt woordvoerder Cor Scholten. ,,Het heeft wat rijpingstijd gekost maar het heeft snel kunnen gisten’’, zegt Rolf Buijs,dirigent van het AJO, die met zijn orkest onder meer de wereldpremière speelt van een compositie van Maarten Bauer ( geboren in 2000). In 2017 was Bauer de prijswinnaar van het Prinses Christina Compositie Concours.

De tekstvoordrachten, foto’s en muziekstukken cirkelen om actuele thema’s: toekomst van de stad, duurzaamheid, liefde, lust, rechtvaardigheid, dood, solidariteit en spiritualiteit. ,,Dat is niet makkelijk om daar beeld bij te maken’’, zegt Hans van Helden van 033Fotostad. ,,We hebben 25 fotografen gevraagd van wie er uiteindelijk acht zeiden: die thema’s spreken ons aan.’’

De sprekers zijn burgemeester Lucas Bolsius, duurzaamheidsambassadeur Fokke de Jong, raadslid Simone Kennedy, journalist Arjeh Kalmann en straatpastor Bernadette van Dijk.

AJO speelt ook stukken van Gustave Mahler, Edwin Sung, George Gershwin en Arvo Pärt.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort