Volledig scherm
Station Amersfoort wordt Amersfoort Centraal. © Cees Wouda

Station Amersfoort nu dan écht Amersfoort Centraal... voor even dan

In de volksmond is het nooit anders geweest, maar vandaag is het dan toch voor het eerst aanschouwelijk: Amersfoort krijgt een centraal station. Vanochtend zijn de letters ‘Centraal’ toegevoegd op de voorgevel van de stationshal, en zijn de blauwe borden op de perrons vervangen.

De letters en borden worden in de loop van de middag weer afgeplakt, om vervolgens op 16 december weer feestelijk te worden onthuld. Op die dag is de naamswijziging pas écht officieel, en zal ‘station Amersfoort Centraal’ ook door de luidsprekers klinken.

Anderhalve ton

Amersfoort treedt dan officieel toe tot het selecte gezelschap van steden met een centraal station (te weten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Arnhem). Dat dit zou gebeuren, werd in september door de NS wereldkundig gemaakt. Het verzoek hiertoe kwam van het gemeentebestuur, dat zo’n anderhalve ton opzij heeft gezet voor de naamsverandering

Die uitgave, onder meer nodig voor de nieuwe borden en voor het updaten van interne communicatiesystemen van de NS en ProRail, kwam verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) op felle kritiek te staan vanuit de stad en de gemeenteraad. Volgens Buijtelaar is de naamswijziging het geld echter meer dan waard. ,,Het is een logisch gevolg van de groei van de stad: Amersfoort is een echte spoorstad, ook in het verleden al. In het coalitieakkoord is ook letterlijk opgenomen dat we het over Amersfoort Centraal hebben, het maakt duidelijk dat onze stad aan het groeien is.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort