Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Station Amersfoort wordt ‘Amersfoort Centraal’

Amersfoort treedt in december toe tot het selecte gezelschap van steden met een centraal station. Na Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden en Arnhem gaat het station Amersfoort Centraal heten.

De naamswijziging gaat tegelijk in met de nieuwe dienstregeling van de NS medio december. De gemeente heeft de naamsverandering aangevraagd. ,,Het is een logisch gevolg van de groei van de stad: Amersfoort is een echte spoorstad, ook vanuit het verleden”, verklaart wethouder Hans Buijtelaar (vervoer). ,,In het coalitieakkoord is ook letterlijk opgenomen dat we het over Amersfoort Centraal hebben; het maakt ook duidelijk dat onze stad aan het groeien is.”

Amersfoort is een van de belangrijkste stations van het land, stelt Buijtelaar. ,,Gezien de hoeveelheid reizigers en het aantal stations hoort het feitelijk natuurlijk ook gewoon Centraal te heten.”

De toevoeging van het woordje ‘Centraal’ is volgens de wethouder niet symbolisch. ,,Het is de naam die past bij de omvang van dit station en de toekomst van het gebied maar vooral ook een logisch gevolg van de groei.”

Voorwaarden

De titel ‘Centraal’ krijgt een station niet zomaar, zegt NS-woordvoerder Geert Koolen. ,,Daar zijn voorwaarden aan verbonden: de stad moet drie of meer stations, meer dan 40.000 reizigers en meer dan 100.000 inwoners  hebben. En de naam moet het duidelijker maken.” Amersfoort telt drie stations: het toekomstige Amersfoort Centraal, Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst. Station Hoevelaken ligt ook op Amersfoorts grondgebied.

Kosten

De kosten van de naamsverandering zijn voor de gemeente. Het gaat volgens Koolen om een 'significant bedrag'. ,,Op de gevel komt het woord ‘centraal’ erbij te staan, de borden en de reizigersapp moet en worden aangepast, en ProRail moet ook aanpassingen doen in de veiligheidssystemen. Dus het heeft wel wat voeten in de aarde.”

Buijtelaar kan nog niet zeggen welke prijs Amersfoort betaalt. ,,We hebben van ProRail begrepen dat begin december de borden worden aangepast, we verwachten rond die tijd precies te weten wat het exacte bedrag zal zijn.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort