Volledig scherm
De trein Utrecht-Baarn stopt bij station Soest om daar te wachten op de passerende trein Baarn-Utrechts (rechts, buiten beeld). © Caspar Huurdeman

Station Soest op een na kleinste station van Nederland

Met zo’n 218 instappers per werkdag is station Soest een van de twee kleinste treinstations in Nederland. Alleen in Eijsden in Limburg stappen minder mensen in: 182.

Om dat opmerkelijke feit te vieren, kregen treinpassagiers vanmiddag een gratis ijsje namens de NS. In Soest werden de ijsjes geleverd door een van de ‘kleinste’ ondernemers van het land: Jipke Hazenberg (13) uit Hattem. Ze heeft net een maand haar eigen ijscokar: Jip’s ijs. „Op je 13e mag je werken en ik wil graag wat geld verdienen”, vertelt ze. Op mooie zomerdagen rijdt ze dagelijks met haar ijscokar rond in haar woonplaats.

De NS maakte vandaag het aantal treinreizigers per station in 2017 bekend. „We wilden ook de kleintjes eens een keer in het zonnetje zetten”, vertelt NS-woordvoerder Carola Belderbos.

Vanmiddag stapte er voor de spits vrijwel niemand in of uit. Station Soest is een vergeten station in het dorp. Het ‘boemeltje’ tussen Utrecht en Baarn doet in Soest maar liefst drie stations aan: Soest-Zuid, Soest en Soestdijk. Soest-Zuid trok vorig jaar 1.903 instappers, Soestdijk 778. De reden dat station Soest slecht bezocht wordt, is te wijten aan de ligging, pal tegenover de Oude Kerk. In de nabije omgeving wonen weinig mensen. Bewoners van de grote wijken in Soest zijn sneller bij de andere stations. Naar station Soest gaat niet eens een bus. Het stationsgebouw wordt al tientallen jaren bewoond.

De reden dat de NS er toch nog een instapmogelijkheid houdt, is dat de trein er toch stoppen moet. De treinen naar Utrecht en naar Baarn kunnen elkaar alleen bij station Soest passeren, omdat daar een dubbel spoor ligt. Plannen om het dubbelspoor te verplaatsen naar een logischer plek, station Soest-Zuid, liggen al heel lang in de ijskast.

De Utrechtse Femke Oud kiest altijd voor station Soest als ze haar zus in Soest bezoekt. Rian Kanters zet net haar moeder af bij het station. „Ik woon er vlakbij. Je bent hier snel het dorp uit.”

Opmerkelijk genoeg liggen er maar vier stations tussen Soest en het grootste station van Nederland: Utrecht. Dat trok vorig jaar 186.313 bezoekers gemiddeld per dag, een stijging van 3 procent. Schrale troost voor station Soest is dat die maar liefst een stijging van 8 procent noteert. In 2016 stapten er 202 reizigers per dag in.

Volledig scherm
© NS

Andere NS-stations in de regio
Amersfoort Centraal (42.604) stijging 4%
Amersfoort Schothorst (6.412) stijging 9%
Amersfoort Vathorst (3.218) stijging 17%
Baarn (4.605) stijging 3%
Nijkerk (3.632) stijging 6%
Soest-Zuid (1.903) daling 5%
Soestdijk (778) stijging 2%
* De stations Barneveld en Barneveld-Zuid zijn van Connexxion, en niet van de NS

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort