Statushouders klaargestoomd tot kapper: ‘Het was altijd mijn droom’

De een is afgestudeerd in rechten, de ander werkte in jarenlang in Iran als wiskundejuf. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze zijn gevlucht, asiel hebben gekregen in Nederland en sinds gister in de leer zijn om kapper te worden. Als de studenten over veertig weken afgestudeerd zijn, liggen de banen voor het oprapen. ,,Er is een flink tekort aan kappers”, zegt Nicole Wieman, die de studenten deze eerste praktijsles leert een permanentje te zetten.

Volledig scherm
© Cees Wouda

Daarentegen is de werkloosheid onder statushouders hoog. De opleiding wordt volledig betaald door cosmeticabedrijf L’Oréal en fondsen die zijn geworven door vluchtelingenorganisatie UAF, dat zich inzet voor het aan het werk krijgen van hoger opgeleide vluchtelingen.

,,Kapper worden was altijd mijn droom", zegt Mohamad Alhamad. Hij is één van de tien statushouders die gisteren zijn gestart met een kappersopleiding aan de Nederlandse Kappersakademie in Amersfoort. Negen van de studenten zijn net als Alhamad gevlucht voor de oorlog in Syrië. Eén komt uit Iran.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort