Volledig scherm
© Frank de Roo

Steeds meer jeugdoverlast en cybercrime in Amersfoort

Amersfoort had het afgelopen jaar behoorlijk wat te stellen met overlastgevende jeugd. Het aantal meldingen en aangiftes steeg in 2019 met bijna een kwart naar een totaal van 1036.

De hinder die jongeren veroorzaken in de stad is met de stijging terug op het niveau van 2016, blijkt uit nieuwe, vergelijkende cijfers van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland. Het Amersfoorts college verbindt er in een bericht aan de gemeenteraad geen andere conclusie aan dan dat ‘het cijfer (van jeugdoverlast, red.) fluctueert door de jaren heen’.

Veel meer zorgen hebben burgemeester en wethouders over het stijgend aantal inwoners dat slachtoffer wordt van, met name digitale, fraude. De politie in Amersfoort noteerde vorig jaar met 533 zaken van online oplichting een stijging van 32 procent. In de meeste gevallen betrof het niet nagekomen betalingen of niet geleverde producten via webwinkels en tradingsites als Marktplaats. Ook andere vormen van fraude namen volgens de cijfers in 2019 fors toe in Amersfoort.

Het college in Amersfoort is net als nationaal korpschef Akerboom bezorgd over de jonge leeftijd van de cybercriminelen. Veel daders zijn jonger dan 18 jaar, constateren burgemeester en wethouders. De lage drempel om online slachtoffers te maken en de geringe pakkans zijn volgens het college zorgwekkend en vragen om een gezamenlijke aanpak. Behalve het opwerpen van barrières voor cybercriminelen moet ook worden gedacht aan het beter voorlichten en beschermen van de gebruikers, vindt het gemeentebestuur.

Aangiftes

Amersfoort presenteerde voor het overige gunstige criminaliteitscijfers over 2019. Het aangiftetotaal bleef nagenoeg gelijk aan dat van 2018, wat ook gold voor woninginbraken. Het aantal geweldsdelicten op straat daalde met 10 procent. Huiselijk geweld kwam vorig jaar ruim een kwart minder voor.

Zakkenrollers sloegen in 2019 64 keer toe in de stad, een daling van ruim 40 procent ten opzichte van 2018. Ook drugshandel en drugsbezit leverde minder aangiftes op. Registreerde de politie in 2018 nog 102 gevallen, het afgelopen jaar bleef de teller staan op 56.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort