Volledig scherm
© AD

Stem op jouw Amersfoorter van het Jaar

Wie wordt de Amersfoorter van het jaar 2018? Lezers kunnen tot 1 januari een stem uitbrengen op een van de tien kandidaten.

De keuze aan 'helden' is gevarieerd. Opvallend is de groei van het aantal collectieven dat meedingt, waaronder de Stichting Herdenkingsstenen, die de afgelopen vier jaar bijna vierhonderd in de oorlog omgekomen stadsgenoten uit de vergetelheid haalde, en de Stichting Reanimatienetwerk Amersfoort. Vrijwilligers leerden inmiddels honderden Amersfoorters reanimeren.

Ook de aandacht voor initiatieven waaruit een grote maatschappelijke betrokkenheid spreekt, springt in het oog. Te denken valt aan het drietal tieners dat op de bres sprong voor twee met uitzetting bedreigde Armeense leeftijdsgenootjes en Soesterkwartierders als Ariaantje van Gent (armoedebestrijdster) en Fokke de Jong, voorvechter van het milieu en betrokken bij de opvang van asielzoekers.

Kartrekkers op het culturele vlak maken evengoed kans: Jolanda Oudijk met haar pogingen om verschillende groepen uit de samenleving aan het schrijven te krijgen en Ruwan Heggelman, die met een korte film scoorde tot in Hollywood. Betrek vooral ook kandidaten als Eliane Becks, die het taboe op hiv probeert te slechten, en Gul Dolap in uw overwegingen. Via allerlei activiteiten probeert zij groepen in de samenleving met elkaar te verbinden. En last but not least is ook de nieuwe brouwerij Rock City Beers verkiesbaar.

De uitslag blijf geheim tot 11 januari. Dan maakt burgemeester Bolsius in café KAdE op het Eemplein de winnaar bekend (19.30 uur). De prijs bestaat uit 500 euro en een oorkonde.

Winnaars

De verkiezing van Amersfoorter van het Jaar beleeft zijn vijfde editie. De eerste winnaar was Cieka Galenkamp van de voedselbank.

Na haar gingen supervrijwilligster Marlies Tjarks, Arie Terschegget, voorman van hangouderen in de Eemhaven, en mensenredder Milan ten Broek met de eer strijken. Die laatste vormt samen met advocate Annelies Meijnhardt en dichter Mimoun Essahraoui de jury.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort