Stewardessen oefenen noodlanding op het water

videoStewardessen zijn veel meer dan een ‘glimlach in de lucht’. Bij bijvoorbeeld een noodlanding op zee moeten ze handelend optreden. Vandaag kregen ze daarvoor een training, voor het eerst in zwembad Amerena in Amersfoort.

Volledig scherm
Gezamenlijk te water, na de instructie Inflate - lifevest - jump. © Saskia Berdenis van Berlekom

Je zult maar een noodlanding moeten maken op je vakantievlucht. En met 300 passagiers in het water belanden. Even ervan uitgaand dat er geen explosies in de lucht hebben plaatsgevonden en de piloot de kist volgens procedure op het water kan laten neerstrijken. Dan wil je kunnen vertrouwen op de koelbloedigheid van de cabincrew. Want een stewardess weet altijd wat ze moet doen.

Derdejaars studenten luchtvaartdienstverlening van MBO Amersfoort ervoeren vanochtend in zwembad Amerena voor het eerst hoe het is om een reddingsvest om te hebben. En met dat gele gevaarte passagiers zo goed mogelijk in veiligheid te brengen na een noodlanding op het water.

,,We oefenen vandaag onder elkaar, maar ik het echt zullen alle passagiers met angstige, vragende ogen je aankijken. Want hier hebben ze natuurlijk niet voor betaald’’, zegt Lesley Kuijper, die vijftien jaar vloog, waarvan de laatste jaren als senior purser, en bij de KLM cabinepersoneel traint op noodlandingsprocedures.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort