Volledig scherm
De Tocht van Vrees en Hoop werd op 11 oktober 2017 voor het eerst gelopen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Stille tocht herdenkt deportatie Kamp Amersfoort

Naar verwachting enkele honderden mensen lopen vrijdag mee met de derde Tocht van Vrees en Hoop, van Kamp Amersfoort naar het station.

De stille tocht staat stil bij het transport van meer dan 1400 gevangenen naar concentratiekamp Neuengamme in Duitsland op 11 oktober 1944. De meeste van hen overleefden dat niet.

De deelnemers lopen globaal dezelfde route die 75 jaar geleden werd afgelegd op weg naar het station en komen onder meer over de Leusderweg, de Kapelweg en de Regentesselaan. Aan de eerste twee edities van de herdenkingstocht namen circa 300 mensen deel.

Een van de deelnemers dit jaar is Aeilko Muntenga. Hij loopt de tocht, samen met zijn vrouw, ter nagedachtenis aan zijn opa, naar wie hij is vernoemd. Muntenga werd werd vermoedelijk door een misverstand opgepakt. In zijn geboortedorp Midwolda (Groningen) woonde namelijk ook een ‘Muntinga’, met een i, die bij het verzet betrokken was.

Grootvader

Aeilko’s grootvader werd via het Schultenhuis in Groningen op 13 juli 1944 overgebracht naar Kamp Amersfoort. Op 11 oktober ging Muntenga op transport naar Neuengamme, waar hij stierf op 12 januari 1945. Zijn kleinzoon vermoedt dat de vele ontberingen hem te veel zijn geworden.

De Tocht van Vrees en Hoop start om 18.00 uur bij Kamp Amersfoort en eindigt rond 19.15 uur met het plaatsen van kaarsjes op het station.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort