Volledig scherm
Om te stoepranden heb je echt geen stoep meer nodig: er bestaan speciale plastic mini-stoepjes waarmee de sport net zo goed bedreven kan worden. © Saskia Berdenis van Berlekom

Stoepranden blijft altijd leuk, ook op je tachtigste

Neem een bal en een stoep en je hebt een spel. Neem honderden oranje plastic mini-stoepjes, netten vol blauwe ballen en zie daar: het NK Stoepranden.

De Wagenwerkplaats in Amersfoort barstte gistermiddag bijna uit zijn voegen. Maar liefst 600 deelnemers uit 30 gemeenten deden mee aan het NK Stoepranden van Jantje Beton. En wie denkt dat stoepranden alleen voor kinderen is: de oudste deelnemer was de 90 jaar ruimschoots gepasseerd.

Het kunstje van stoepranden is eigenlijk heel eenvoudig. Met zijn tweeën tegenover elkaar staan bij een stoep en dan met de bal de stoeprand van de tegenstander proberen te raken. Raak is één punt, een teruggekaatste bal twee punten. Vang je de bal van je tegenstander en gooi je hem af, dan is die al zijn punten kwijt. Net als op straat houden de deelnemers de puntentelling zelf bij.

Zwoele zomeravonden

,,Eindeloze, zwoele zomeravonden vulden we vroeger met stoepranden. Ik was niet van de straat te slaan’', zegt de 50-jarige Peter Steenbergen uit Rotterdam, die het tot een finaleplaats heeft geschopt in categorie D: 24-74 jaar. ,,Door alle auto’s langs de stoepen is het stoepranden echt naar de achtergrond gedreven. Zonde toch?’', merkt Steenbergen op.

,,Hier op het NK speel je tot vijftien punten of tot de tijd van 5 minuten om is. Wij gingen door tot we geen zin meer hadden. Of totdat je de ijscoman hoorde bellen voor een ijsje.’'

Zweetdruppeltjes

Een raketje of perenijsje kunnen de deelnemers ook wel gebruiken op de laatste zomerse dag van het jaar. Van de hitte en de concentratie paarlen zweetdruppeltjes op het hoofd van de 9-jarige Isabel Bottenheft uit Amersfoort. Hoewel ze de verliezersronde speelt, is de inzet er niet minder om. ,,Ik ben gek op buitenspelen met vriendinnen in de wijk. Het klopt niet hoor, dat kinderen nog maar weinig buiten zijn.’'

Vriendin Annabelle Schepp (9) kan dat beamen. ,,Stoepranden is leuk, maar ik hou ook erg van het frisse bos.’' Met haar bovenhandse worp heeft ze een plekje in de finale bevochten van de laatste 64. Maar de spanning is wat veel. Ze redt het niet in de knock-outs. Een troostende arm helpt. Stoepranden is toch vooral een spelletje voor op straat.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort